11 Ιουλίου 2016

Euro2016: Η Πορτογαλία Πρωταθλήτρια Ευρώπης

Η Πορτογαλία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος νίκησε στον τελικό τους διοργανωτές Γάλλους, μέσα στο «σπίτι τους», με 1-0. Ήταν στο 109’ της παράτασης όταν ο Εντερ πήρε τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή της Γαλλίας και παρά την πίεση, με συρτό δεξί σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γάλλου τερματοφύλακα Γιορίς γράφοντας το 1-0.
Ήταν και το τελικό σκορ που έφερε την Πορτογαλία για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ότι δεν είχαν κατορθώσει 12 χρόνια πριν οι Πορτογάλοι μέσα στο «σπίτι τους», όπου είχαν χάσει στον τελικό από την εθνική ομάδα της Ελλάδας, το κατάφεραν αργά το βράδυ της Κυριακής στη Γαλλία, στερώντας αυτή τη φορά από τους «τρικολόρ» το δικαίωμα να πανηγυρίσουν το μεγάλο τίτλο μπροστά στο κοινό τους.

Το ματς στο πρώτο μέρος κύλησε σε αργό ρυθμό, χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, με τους Γάλλους να ελέγχουν ελαφρά το παιχνίδι. Στο 10’ ο Γκριεζμάν δέχτηκε εξαιρετική πάσα από τον Παγιέ, έπιασε ψυλοκρεμαστή κεφαλιά, αλλά βρήκε σε ετοιμότητα τον Ρουί Πατρίσιο, που έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στο 24’ ο μεγάλος σταρ των πορτογάλων, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ύστερα από τραυματισμό του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγώνα. Μοναδική ουσιαστική απειλή από πλευράς Γαλλίας στο πρώτο μέρος ήταν ο Σισοκό, στον οποίο ανήκε και η τελευταία καλή ευκαιρία στο 34’, με τον Πατρίσιο, ωστόσο, να απουκρούει το σουτ που εκείνος επιχείρησε.


Το σκηνικό δεν άλλαξε στο ξεκίνημα της επανάληψης. Η πρώτη ευκαιρία καταγράφηκε στο 65’, έπειτα από σέντρα του Κομάν, ο Γκριεζμάν βρέθηκε ολομόναχος στην μικρή περιοχή, αλλά η κεφαλιά του πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πατρίσιο. Στο 75’ ο Ζιρού βρέθηκε σε καλή θέση μέσα στην περιοχή, ωστόσο και πάλι ο Πορτογάλος γκολκίπερ είπε «όχι». Στο 80΄ η ομάδα του Σάντος έκανε μετά από πολλή ώρα και πάλι αισθητή την παρουσία της, με διπλή ευκαιρία. Μια σέντρα του Νάνι από τα δεξιά αιφνιδίασε τον Γιορίς, που απέκρουσε ασταθώς, ωστόσο η αντίδρασή του ήταν καλύτερη στο εντυπωσιακό «ψαλίδι» του Κουαρέσμα που ακολούθησε. Σταθερή ήταν, για ακόμη μια φορά, η αντίδραση του Πατρίσιο σε μακρινό σουτ του Σισοκό στο 85’, ενώ στις καθυστερήσεις, η Γαλλία άγγιξε το γκολ. Ο Ζινιάκ υποδέχθηκε την μπάλα με πλάτη στην εστία και αφού «χόρεψε» τον Πέπε, πλάσαρε με το δεξί, σημαδεύοντας, όμως το αριστερό δοκάρι της πορτογαλικής εστίας, στην τελευταία καλή φάση της κανονικής διάρκειας. 


Στην παράταση, με εμφανή την κούραση και για τις δύο ομάδες, η Πορτογαλία έδειξε πιο «φρέσκια», απειλώντας αρχικά με κεφαλιές από στημένες φάσεις, με τον Πέπε στο 95ο λεπτό και τον Εντερ στο 103’. Η προειδοποιητική βολή με το φάουλ του Γκερέιρο στο δοκάρι (107’) δεν φάνηκε να αφυπνίζει τη Γαλλία και δύο λεπτά αργότερα ήρθε η ψυχρολουσία.

Ο Εντερ, ο οποίος είχε περάσει στο ματς στο 79’, πήρε τη μπάλα λίγο έξω από την περιοχή της Γαλλίας και παρά την πίεση, νίκησε τον Γιορίς με συρτό δεξί σουτ, δίνοντας το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς, εντός και εκτός γηπέδου. Στα περίπου δέκα λεπτά που απέμειναν, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ προσπάθησε να βάλει τη μπάλα στην πορτογαλική περιοχή, ωστόσο, με μπροστάρηδες τους εξαιρετικά σταθερούς Πέπε και Φόντε, οι Πορτογάλοι κράτησαν τη μεγάλη νίκη, φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 

Πορτογαλία (Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Αντριεν Σίλβα (66’ Μουτίνιο), Ρενάτο Σάντσες (78’ Εντερ), Ζοάο Μάριο, Νανί, Ρονάλντο (24’ Κουαρέσμα)

Γαλλία (Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Μουσά Σισοκό, Παγιέ (58’ Κομάν), Γκριεζμάν, Ζιρού (78’ Ζινιάκ)

Πηγή: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Euro 2016: H Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στον τελικό
Οι 8 καλύτεροι του Euro 2016 και το Βrexit στο ποδόσφαιρο
Οι 16 καλύτεροι του Euro 2016






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου