6 Ιουνίου 2016

Αντιδράσεις στην Αθήνα για την ανάγνωση του κορανιού στην Αγία Σοφία

Έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων αποτελεί, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΞ, η προγραμματισμένη ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία για τις επόμενες 30 ημέρες. «Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή», σχολιάζουν.

Ειδικότερα, προγραμματίζεται ανάγνωση του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας και καθημερινή προβολή της κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος πριν από την έναρξη της νηστείας (sahur) επί ένα μήνα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού, από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου.

«Τυχόν τέτοιες ενέργειες», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, «είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς». 



Ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτηρίζουν το ζήτημα οι υπεύθυνοι Εξωτερικών της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιάννης Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από το ΥΠΕΞ μέσω της τακτικής «δεν δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους». Kαλούν δε «το ΥΠΕΞ και προσωπικά τον υπουργό κ. Κοτζιά να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια ‘’των κύκλων του υπουργείου’’ του». «Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο», παρατηρούν. 


Ακόμη, αναφέρουν ότι η απόφαση ανάγνωσης του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά «τη μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια» και συμπληρώνουν ότι αποτελεί «ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Πηγή: www.naftemporiki.gr 
Φωτογραφίες: Takis Ant

Σχετική ανάρτηση: Κωνσταντινούπολη – Istanbul, Μέρος 1ο Αγία Σοφία

1 σχόλιο:

  1. Διαφορετική είναι η νεότερη δήλωση του υπ Εξωτερικών κ Ξυδάκη από την ανακοίνωση του Υπυργείου του: «Το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σχολιάζοντας το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Μιλώντας στον Alpha 989, o ίδιος σημείωσε ότι «έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες» Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή