1 Ιουνίου 2016

Το τέλος της υπόθεσης “offshore ΣΥΡΙΖΑ”

Κάτω από τη γενική κατακραυγή η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να πάρει πίσω την περιβόητη τροπολογία που παρείχε τη δυνατότητα σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες.

Έτσι, με 190 θετικές ψήφους από τους 197 παρόντες (οι βουλευτές της Ενώσης Κεντρώων ψήφισαν παρών), ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία για την τροπολογία σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό. 
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας όσο και για την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται -για την κύρωση αρχικά και την «διόρθωσή» της στη συνέχεια- και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, που έμελλε να εξελιχθεί σε θυελλώδη.

«Εμπαίζετε την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό. Εμείς στη γελοιότητα αυτή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Μπορείτε να εισάγετε εν ονόματι της αμνήστευσης των υπεύθυνων ό,τι διατάξεις θέλετε. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αμνηστεύει τους υπευθύνους», έλεγε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος αφενός στην αρχική ρύθμιση που άλλαζε το σχετικό νόμο όπως αυτή ψηφίστηκε με το πρόσφατο «μνημονιακό» πολυνομοσχέδιο, και αφετέρου στην τροπολογία που κατέθεσε χθες εσπευσμένα, μέσω της οποίας επέρχεται αλλαγή στην επίμαχη διάταξη. «Οι παρανομήσαντες έχουν ήδη επιτύχει την απαλλαγή τους», πρόσθεσε και έδωσε το «σήμα» για την αποχώρηση των γαλάζιων από την αίθουσα της Ολομέλειας και τη συνεδρίαση. 


«Η αποχώρηση της ΝΔ ήταν μια κωμικοτραγική σκηνή» είπε ο κ. Τσίπρας και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια; Γιατί αποχώρησε; Δύο οι πιθανές αιτίες: είτε επειή συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία, είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών και να τακτοποιήσουν υποθέσεις. Δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες, στα ημερολόγια της Ζήμενς και των πολυεθνικών. Είμαστε με το μέτωπο καθαρό. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον έντιμο αγώνα», πρόσθεσε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός, δικαιολογώντας την εσπευσμένη «διόρθωση» επισήμανε: «Καμία σκιά δεν πρέπει να μείνει. Φέρνουμε βελτιστοποίηση προηγούμενης διάταξης, ίσως με υπερβολή. Μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κάποιος στη λάσπη και τη χυδαιότητα». 

«Αν πάμε σε υπερβολή, η παγίδα είναι ότι θα καταπέσει από τα Συνταγματικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα πάμε πάλι από το μηδέν» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Στ. Θεοδωράκης. 

Τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής σχολίασε η ΝΔ με ανακοίνωση της:
«Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με την διάταξη - πλυντήριο στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ”. Δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν διάταξη που επέτρεπε σε Υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους. Τώρα, κάτω από την γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες. Ψηφίζοντας μια τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη. Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν πια καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε».

Πηγή: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr 
Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Χαντζόπουλου 

Σχετικές αναρτήσεις:
Μετά την κατακραυγή παίρνουν πίσω τη διάταξη για τις offshore
Kαλύπτει υπουργούς με off-shore η κυβέρνηση;
Ο νέος νόμος για τις offshore εταιρείες καλύπτει κάποιους πολιτικούς;






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Ο τίτλος της ανάρτησης είναι λάθος γιατί «Οι παρανομήσαντες έχουν ήδη επιτύχει την απαλλαγή τους» όπως είπε ο Δένδιας. Άρα η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που ήθελε! Άρα η υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ” δεν έκλεισε, εξακολουθεί να υπάρχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι μια άποψη, ίσως και να έχεις δίκιο, ο χρόνος θα δείξει.

      Διαγραφή