3 Ιουλίου 2016

Επίσημη πρώτη του bitcoin στο Zug της Ελβετίας

Η πόλη Τσουγκ επιχειρεί να γίνει το επίκεντρο ενός ελβετικού Crypto Valley. Από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιούν το δημοφιλές κρυπτονόμισμα bitcoin για ορισμένες συναλλαγές τους με τον δήμο.
 
Η τεράστια απήχηση που είχε η απόφαση της δημοτικής αρχής της μικρής ελβετικής πόλης Zug (Τσουγκ) να επιτρέπει στους κατοίκους να χρησιμοποιούν το bitcoin για την πληρωμή ορισμένων δημοτικών υπηρεσιών ξάφνιασε ακόμη και τον ίδιο τον δήμαρχο Ντόλφι Μέλερ.

Στο δημοτικό συμβούλιο, όπως εξομολογείται, αναζητούσαν νέους τρόπους για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. «Με το bitcoin στέλνουμε το μήνυμα ότι στο Τσουγκ θέλουμε να ασχοληθούμε ενεργά με τις τεχνολογίες του μέλλοντος».

Τη στιγμή που το αποφάσιζαν όμως δεν είχαν αντιληφθεί ότι έμελλε να γράψουν ιστορία. Το Τσουγκ γίνεται από σήμερα η πρώτη κοινότητα παγκοσμίως που αποδέχεται το ψηφιακό νόμισμα, αν και σε περιορισμένη, καταρχήν, έκταση: στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος οι σχετικές πληρωμές περιορίζεται στα 200 ελβετικά φράγκα. Δεδομένου ότι η χρήση του Bitcoin είναι αρκετά διαφιλονικούμενη καθώς πέρα από τα φαινόμενα απάτης παρατηρούνται και τεράστιες διακυμάνσεις στην αξία του, ο δήμαρχος προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να περιορίσει τους πιθανούς κινδύνους. 


Το Τσουγκ είναι μια μικρή ειδυλλιακή πόλη με ιδιαίτερα χαμηλή φορολογία και μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Οι περισσότεροι κάτοικοί της φαίνεται να χαιρετίζουν την απόφαση της δημοτικής αρχής, επικροτώντας το άνευ προηγουμένου εγχείρημα. Το γεγονός ότι οι συναλλαγές γίνονται άμεσα, χωρίς τη διαμεσολάβηση τραπεζών, προκαλεί μάλλον ανακούφιση, παρά ανησυχία. 

Η πόλη φιλοξενεί σήμερα γύρω στις 20 εταιρείες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (fintech). Μια από αυτές είναι και η Bitcoin Suisse που έχει λανσάρει μάλιστα και αυτόματα μηχανήματα ανάληψης bitcoin. Σε αυτά μπορεί κανείς να ανταλλάξει ελβετικά φράγκα ή ευρώ με το ψηφιακό νόμισμα.

Πηγή: http://dw.com/p/1JGrm






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου