16 Ιουλίου 2016

Απέτυχε το Πραξικόπημα στην Τουρκία

(upd2) Αργά το βράδυ της Παρασκευής, πραξικοπηματίες του στρατού επιχείρησαν, με καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης, να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία. Και ενώ αρχικά όλα έδειχναν ότι το πραξικόπημα επικρατεί, στη συνέχεια, μετά το κάλεσμά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -που έγινε μέσω Skype στο CNN Turk- για αντίσταση, η κατάσταση άρχισε να αντρέπεται. Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνηση της Άγκυρας φαίνεται να ελέγχουν πλέον την κατάσταση. 

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Σάββατο, πριν από τα χαράματα, ότι "υπάρχουν στην Τουρκία μια κυβέρνηση κι ένας πρόεδρος εκλεγμένοι από τον λαό" και πως "αν θέλει ο Θεός, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία", ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διαβεβαίωσε πως όλα είναι "σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο". 

Οι συγκρούσεις, κατά τις οποίες σημειώθηκαν πρωτοφανείς σκηνές βίας τόσο στην Άγκυρα όσο και την Κωνσταντινούπολη, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε ένας τούρκος αξιωματούχος. Συνελήφθησαν 754 στρατιωτικοί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έφθασε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προερχόμενος από το Μαρμαρίς όπου και τον υποδέχθηκε ένα συμπαγές πλήθος υποστηρικτών του, αψήφησε τους πραξικοπηματίες προβλέποντας την αποτυχία της εξέγερσης και διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του "μέχρι το τέλος".

"Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν", ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος, οι οπαδοί του οποίου απάντησαν μαζικά στο κάλεσμά του να βγουν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης για να αντιταχθούν στο πραξικόπημα. Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν "κατά εκατομμύρια" στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Η κατάσταση πάντως στη χώρα, οκτώ ώρες μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, δεν έχει πλήρως εξομαλυνθει. Νωρίς σήμερα το πρωί αεροπλάνο έριξε βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ενώ καταδιωκτικά αεροπλάνα F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των στασιαστών κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Τουρκίας.

Νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου γράφαμε: Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι οι πρωτεργάτες της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθηκαν. «Μην ανησυχείτε είμαστε στην αρχή του έργου μας. Ο λαός είναι η μόνη δύναμη που θα οδηγήσει το έθνος» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι ο Αρχηγός του Στρατού έδωσε εντολή σε όλους να επιστρέψουν στους στρατώνες τονίζοντας ότι «ακόμη και οι λίγοι πρωτεργάτες συνελήφθηκαν. Η Δημοκρατία θα νικήσει» τόνισε. 


Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες. 


Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην 'Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς. 

Νωρίτερα γράφαμε: Στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία. Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. Η εικόνα είναι ακόμα συγκεχυμένη και οι πληροφορίες αλληλοσυγκρουόμενες.

Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT ανέγνωσε πριν από λίγο σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού: Ο παρουσιαστής ανέφερε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια. Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη και θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν.


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, μονάδες του στρατού κατέλαβαν δύο γέφυρες στο στενό του Βοσπόρου, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα Άγκυρα. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τεθωρακισμένα άρματα μάχης βρίσκονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Πόλης, ενώ φωτογραφίες εικονίζουν ένοπλους στρατιώτες σε οδικούς άξονες και κόμβους. 

Μιλώντας νωρίτερα ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε ότι στοιχεία των ένοπλων δυνάμεων αποπειράθηκαν να καταλάβουν με πραξικόπημα την εξουσία. Ο κ. Γιλντιρίμ έδωσε την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει αντιδράσει και θα θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. «Η κυβέρνηση που είναι εκλεγμένη από τον λαό παραμένει στην εξουσία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός», τόνισε. Προσέθεσε ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» για τις ενέργειές τους. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε μέσω skype.

Πριν από λίγο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση μέσω Skype στο CNN Turk και κατήγγειλε ότι αυτό που συμβαίνει είναι παράνομο, κάλεσε τον τουρκικό λαό να μην έχει καμία αμφιβολία ότι οι ένoχοι θα τιμωρηθούν. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απεύθυνε έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες. Είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων». «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους» τόνισε και πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους». 

Υποστηρικτές του Erdogan στην πλατεία Ταξίμ διαδηλώνουν κατά των πραξικοπηματιών

Νεώτερες εικόνες που μεταδίδουν το CNN Turk και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν οπαδούς του Ερντογάν να διαμαρτύρωνται στην πλατεία Ταξίμ και άλλουν να έχουν ανακαταλάβει το αεροδρόμο Κεμάλ Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη και να πανηγυρίζουν. 

Πηγές: Στοιχεία κυρίως www.amna.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο: