4 Ιουλίου 2016

Τσίπρας: Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο!

Με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ, συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας. «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας»!. 

Ακολούθησε η τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο, παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, με την οποία ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. 

Είχε προηγηθεί μια ακόμη παρομοίωση, εκείνη του κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα Ζου Σιαολί, ο οποίος μιλώντας την Κυριακή στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Πεκίνο για τη συμφωνία με την COSCO είπε: «Η συμφωνία με την COSCO - όπως είπε και ο πρωθυπουργός σας Αλέξης Τσίπρας - είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του». Ο κινέζος πρέσβης υπογράμμισε πως «η σημασία του προγράμματος της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά δεν αφορά μόνο την ελληνοκινεζική συνεργασία στο ίδιο το λιμάνι, αλλά αποτελεί ένα σύμβολο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σύμβολο της εμπιστοσύνης της Κίνας στην ελληνική αγορά». Ο κ. Ζου χαρακτήρισε ως «ορόσημο» την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. 


Πάντως η επίσημη συνάντηση σήμερα στο Πεκίνο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, εξελίσσεται σε πολύ χαλαρό κλίμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός έβγαλε τη γραβάτα του. Όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, «δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα». Ο κ. Λι Κετσιάνγκ, απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά!». 

Πηγές: Στοιχεία από www.amna.grwww.protothema.gr, www.skai.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο: