7 Ιουλίου 2016

Το Σινικό τείχος,

Ηρθε και πάλι στην επικαιρότητα λόγω της πρόσφατης επίσκεψης σε αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Δυο λόγια λοιπόν.

Το Σινικό Τείχος, με μήκος 21.196 χλμ σύμφωνα με νεότερη σύγχρονη μέτρηση (παλαιότερη μέτρηση του 2009 υπολόγιζε το μήκος του σε 8.850 χλμ.) είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ανθρώπινο οικοδόμημα.

Μάλιστα εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας ενδιαφέρων αστικός μύθος που υποστηρίζει ότι το Σινικό Τείχος είναι το μοναδικό ανθρώπινο κατασκεύασμα που είναι ορατό από το διάστημα ή και από τη Σελήνη.

Xτίστηκε από το τέλος του 14ου αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, προκειμένου να προστατέψει τα βόρεια σύνορα της Κίνας από τις επιδρομές των μογγολικών και τουρκικών φυλών. Υπάρχουν όμως και πολύ παλαιότερα τμήματά του, που ανήκουν σε διάφορα άλλα τείχη, που χτίστηκαν από τον 3ο αιώνα π.Χ. Θεωρείται ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου. 



To Τείχος που μπορεί να δει κανείς σήμερα αποτελείται από σειρά τειχών και χωμάτινων κτισμάτων και κάθε πύργος έχει οπτική επαφή τουλάχιστον με τον προηγούμενο και τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να μπορεί να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο.

Η αμυντική κατασκευή που ανήκει στη δυναστεία των Μινγκ εκτείνεται χιλιάδες χιλιόμετρα από την αρχή της Σινικής Θάλασσας έως τα βάθη της Κεντρικής Ασίας. Ξεκινά από το Bohai, στη βορειότερη ακτή, με κατεύθυνση προς τα δυτικά, περνά βόρεια από το Πεκίνο και από εκεί σε όλο το μήκος των βορείων συνόρων της Κίνας, φτάνει μέχρι το Lop Nur στην επαρχία Gansu, στη μέση του δρόμου του Μεταξιού. 


Το σημείο όπου το Σινικό Τείχος καταλήγει στη θάλασσα, στο Μποχάι, «η κεφαλή του παλιού Δράκου» έτσι ονομάζεται. Εδώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη βουτιά τους στον ωκεανό και να δουν την… ιστορία από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.

Η Unesco, το 1987, περιέλαβε το Σινικό Τείχος στον κατάλογό της με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.


Πηγές: el.wikipedia.org, www.clickatlife.gr 

Σχετική ανάρτηση: Ο Τσίπρας στο Σινικό Τείχος, σχόλια στο twitter






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου