6 Ιουλίου 2016

Το Show του Νάιτζελ Φάρατζ

Σε μία κατάμεστη αίθουσα τύπου ο απερχόμενος ηγέτης των βρετανών ευρωσκεπτικιστών Νάιτζελ Φάρατζ δίνει τη δική του εκδοχή για το Brexit και τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

«Ο πελάτης είναι βασιλιάς. Και εμείς είμαστε ο πελάτης» ήταν χθες μία από τις καλύτερες ατάκες του Νάιτζελ Φαράτζ. Μόνο που ο πελάτης είναι ...ιδιαίτερα απαιτητικός: ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) λέει ότι η Βρετανία δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη και ότι θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Και αυτό γιατί, όπως πιστεύει, Γερμανία και Γαλλία δεν θα τολμήσουν να θυσιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Άλλωστε, προειδοποιεί ο πρωτεργάτης του Brexit, δίνοντας ίσως και μία εξήγηση για τη διαφαινόμενη απροθυμία του Λονδίνου να αποχωρήσει άμεσα από την ΕΕ, το 2017 Γαλλία και Γερμανία στήνουν κάλπες και οι γερμανοί αυτοκινητοβιομήχανοι αλλά και οι γάλλοι παραγωγοί σαμπάνιας θα πιέσουν για «διακριτική μεταχείριση» της Βρετανίας.

Η διαλεκτική του Φαράτζ προφανώς δεν φτάνει μέχρι τη σκέψη ότι η διάλυση της Ευρώπης θα στοίχιζε σε Γάλλους και Γερμανούς πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από μία μείωση των εξαγωγών τους προς τη Βρετανία. 

Όσο για το ζήτημα της Σκωτίας, ο πρωτεργάτης του Brexit προσφέρει μία πρωτότυπη απάντηση: Δεν έχει κανέναν λόγο να θέλει την ανεξαρτησία της, λέει, γιατί με το δημοψήφισμα ολόκληρη η Βρετανία ανέκτησε την ανεξαρτησία της. Αν λοιπόν η Σκωτία αποχωρήσει, θα χάσει την ανεξαρτησία που μόλις κέρδισε, και μάλιστα σε μία εποχή που υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν διευκρίνισε τελικά ποια ακριβώς σχέση επιθυμεί ο ίδιος με την Ευρώπη. Απαντώντας στην ερώτηση τι θα του λείψει περισσότερο στα επόμενα χρόνια, ο βρετανός ευρωβουλευτής δήλωσε ότι θα του λείψει το «θέατρο και το δράμα» της Ευρωβουλής, αλλά δεν θα του λείψουν καθόλου τα κοπιαστικά ταξίδια στο Στρασβούργο. Υποσχέθηκε ωστόσο να επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Αλσατίας «περίπου σε πέντε χρόνια, όταν θα έχει διαλυθεί η ΕΕ».

Πηγή: http://dw.com/p/1JK9b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου