1 Ιουλίου 2016

Το Brexit θα φέρει AusExit;

Ο αντίκτυπος του Βρετανικού δημοψηφίσματος προκαλεί... αποσχιστικές τάσεις και στην Αυστραλία. Περισσότεροι Αυστραλοί ζητούν πλέον την οριστική αποκοπή της χώρας τους από τη βρετανική κηδεμονία. 

Ο Νάιτζλ Φάρατζ, αρχηγός του UKIP, δήλωσε μετά το δημοψήφισμα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναζητήσει νέες ευκαιρίες ανά τον κόσμο «αρχής γενομένης από τους φίλους μας στην Κοινοπολιτεία». Το ενδεχόμενο αυτό, όμως, φαίνεται ότι αρχίζει να απομακρύνεται, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Έθνος, το τελευταίο διάστημα η Αυστραλία εμφανίζει... αποσχιστικές τάσεις και ζητά το δικό της δημοψήφισμα για να αλλάξει το σύνταγμα και να απαλλαγεί από το βρετανικό στέμμα! Ένα από τα αιτήματα είναι επίσης, η αφαίρεση της βρετανικής σημαίας από την πάνω αριστερά γωνία της αυστραλιανής.

Παρότι το αίτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, μετά το δημοψήφισμα οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης πήραν… φωτιά και χρήστες έκαναν χιλιάδες αναρτήσεις για το AusExit. Ουσιαστικά, οι Αυστραλοί ζητούν την οριστική αποκοπή της χώρας τους από τη βρετανική κηδεμονία, εφόσον αρχηγός του κράτους θεωρείται η βασίλισσα Ελισάβετ. 


Στις αρχές του χρόνου, οι πολιτειακοί ηγέτες των αυστραλιανών πολιτειών –εκτός της δυτικής Αυστραλίας- και με τη στήριξη του Ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Malcolm Turnbull αλλά και του αρχηγού της ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης Bill Sorten ζητούν να γίνει συνταγματική αναθεώρηση και να τεθεί επικεφαλής της χώρας Αυστραλός, αντί για τη βασίλισσα του βρετανικού θρόνου.

Τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Βρετανικού δημοψηφίσματος, το ενδιαφέρον του κόσμου για το AusExit αυξήθηκε δραματικά, με τον επικεφαλής του κινήματος Πίτερ Φιτζσάιμονς να δηλώνει ότι τα οφέλη της στενής αυτής σχέσης με την «μικρή Βρετανία» είναι ασαφή αυτή τη στιγμή. «Το μόνο που λέμε είναι ότι είναι γελοίο τον 21ο αιώνα να ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να βρούμε καλύτερους επικεφαλής από μια οικογένεια αριστοκρατών που ζουν σε ένα παλάτι στο Λονδίνο. Είμαστε καλύτεροι από αυτό σαν λαός» δήλωσε ο κ. Φιτζσάιμονς. 

Πηγή: Στοιχεία από www.ethnos.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου