8 Ιουλίου 2016

Euro 2016: H Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στον τελικό

Η διοργανώτρια Γαλλία θα αντιμετωπίσει τους Πορτογάλους στον μεγάλο τελικό του Euro, μετά την σπουδαία νίκη της επί της Γερμανίας με 2-0 στον δεύτερο ημιτελικό που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στη Μασσαλία. Την προηγούμενη ημέρα η Πορτογαλία είχε κερδίσει καθαρά την Ουαλία επίσης με 2-0.

Δυο λόγια για τους αγώνες που προηγήθηκαν:

Οι αγώνες της ημιτελικής φάσης:

Γαλλία - Γερμανία 2-0

Με ακόμη δύο γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν (φωτογραφία επάνω αριστερά), ένα σε κάθε ημίχρονο, οι «τρικολόρ» έβγαλαν νοκ-άουτ από τη συνέχεια της διοργάνωσης τους παγκόσμιους πρωταθλητές του Γιόακιμ Λεβ, που είχαν μεν την κατοχή της μπάλας και την υπεροχή στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης, δημιούργησαν ευκαιρίες, έχασαν γκολ, πλήρωσαν ωστόσο τα παιδαριώδη λάθη στην άμυνά τους, που έκριναν τελικά το παιχνίδι.
Συγκεκριμένα, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ένα τραγικό λάθος του Σβαϊνστάιγκερ σε ένα γαλλικό κόρνερ ανέτρεψε την κατάσταση. Ο αρχηγός της Γερμανίας διεκδίκησε σε εναέρια μονομαχία τη μπάλα, η οποία βρήκε στο προτεταμένο χέρι του και ο Ιταλός ρέφερι Ριτσόλι κρίνοντας αυστηρά (αλλά και σωστά) την ενέργεια έδειξε την εσχάτη των ποινών. Το πέναλτι, που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νόιερ, εκτέλεσε ο Γκριεζμάν. Στο 72’, μετά από λάθος στη γερμανική άμυνα, ο Πογκμπά σέντραρε από αριστερά, ο Νόιερ έδιωξε ασταθώς και ο Γκριεζμάν έκανε με κοντινή προβολή το 2-0. Ήταν το τελικό σκορ, παρά την ασφυκτική πίεση των Γερμανών και τα αλλεπάλληλα σουτ προς την γαλλική εστία.
Μάλιστα στο 74΄σουτ του Κίμιχ τράνταξε το δοκάρι του Γιορίς, ενώ ο Γάλλος γκολκίπερ πραγματοποίησε μια από τις πιο εντυπωσιακές επεμβάσεις του τουρνουά στις καθυστερήσεις, και πάλι σε προσπάθεια του Κίμιχ, κρατώντας το μηδέν για την ομάδα του.

Πορτογαλία - Ουαλία 2-0

Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος επικράτησε στον πρώτο ημιτελικό την Τετάρτη (6.7.2016) στη Λιόν, νικώντας καθαρά την Ουαλία με 2-0. Ήταν η πρώτη νίκη των Πορτογάλων σε κανονική διάρκεια αγώνα στο Euro 2016 της Γαλλίας. Ήταν όμως αρκετή για να εξασφαλίσει η Πορτογαλία το εισητήριό της στον τελικό της Κυριακής, τον δεύτερο τελικό της ιστορίας της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από εκείνον το 2004 όπου είχε χάσει από την εθνική ομάδα της Ελλάδας. 


Το παιχνίδι κρίθηκε μέσα σε ένα τρίλεπτο στο 2ο ημίχρονο όταν οι Πορτογάλοι πήραν σαφές προβάδισμα και το διατήρησαν ως το τέλος. Συγκεκριμένα στο 50΄και σε εκτέλεση κόρνερ με πάσα του Ζοάο Μάριο στον Γκερέιρο και σέντρα του τελευταίου, ο Ρονάλντο σηκώθηκε ψηλότερα απ' όλους με εκπληκτικό επιτόπιο άλμα και με κεφαλιά νίκησε τον Χένεσι για το 1-0, ενώ στο 53' και σε σουτ του ίδιου έξω από την περιοχή ο Νάνι μπήκε στην πορεία της μπάλας και διπλασίασε με προβολή τα τερματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ουαλία κατάφερε να αποτελέσει τη μεγάλη και πολύ ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. 

Οι αγώνες της προημιτελικής φάσης:

Πέμπτη, 30 Ιουνίου Πορτογαλία - Πολωνία 1-1 και 5-3 στα πέναλτι 

Η Πορτογαλία "επιβίωσε" στη διαδικασία των πέναλτι και με 5-3 απέκλεισε την δυνατή Πολωνία στον προημιτελικό του "Βελοντρόμ" της Μασσαλίας, στην προημιτελική φάση του Euro 2016. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι άνοιξε το σκορ για τους Πολωνούς μόλις στο 2', αλλά ο 18χρονος Ρενάτο Σάντσες ισοφάρισε στο 33' γράφοντας το 1-1 που κράτησε 120 λεπτά. Έτσι ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι που ήταν και... επιλογή αμφότερων, αλλά μονάχα η μία τα κατάφερε: η Πορτογαλία, καθώς Ρονάλντο, Σάντσες, Μουτίνιο, Νάνι και Κουαρέσμα είχαν 5/5 χτυπήματα από τη βούλα. Αντίθετα ο σπεσιαλίστας Μπλαστσικόφσκι έχασε το τέταρτο της Πολωνίας (απέκρουσε εντυπωσιακά ο Ρουί Πατρίτσιο), μετά από Λεβαντόφσκι, Μίλικ, Γκλικ και στάθηκε ο μοιραίος. Μετά από αυτά η συνέχεια στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωτάθλήματος ανήκει στην Πορτογαλία.. 

Παρασκευή, 1 Ιουλίου Ουαλία - Βέλγιο 3-1

Το θαύμα έγινε! Η Ουαλία στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, προκρίθηκε στους ημιτελικούς επικρατώντας 3-1 του Βελγίου που ήταν και το μεγάλο φαβορί του αγώνα. Στον προημιτελικό της Λιλ οι Βέλγοι προηγήθηκαν στο 13΄ όταν ο Ναϊνγκολάν με δυνατό σουτ από απόσταση 20 μέτρων «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα. Όμως στη συνέχεια ήρθε η μεγάλη ανατροπή. Στο 31΄ ο Ράμσεϊ εκτέλεσε κόρνερ και ο Ασλεϊ Γουϊλιαμς με κεφαλιά ισοφάρισε. Στο 55΄ ξανά ο Ράμσεϊ «τάισε» τον Ρόμπσον-Κανού ο οποίος με μια ντρίπλα «άδειασε» τρεις Βέλγους και με άνεση πλάσαρε στη γωνία του Κουρτουά γράφοντας το 2-1. Στο 86΄ ο Βόουκς με κεφαλιά μετά από σέντρα του Γκάντερ έγραψε το τελικό 3-1 και έστειλε την Ουαλία στα ουράνια και στους «4» του Ευρωπαϊκού Πρωτάθλήματος. 

Σάββατο, 2 Ιουλίου Γερμανία - Ιταλία 1-1 και 6-5 στα πέναλτι 

Σπουδαία πρόκριση στους «4» του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πήρε η Γερμανία, λυγίζοντας στα πέναλτι την μαχητική Ιταλία με 6-5 (κ.δ. 1-1). Χρειάστηκε να εκτελεστούν 18 πέναλτι προκειμένου να αναδειχθεί ο νικητής. Ο Νόιερ απέκρουσε δύο και η καθοριστική επέμβαση στην εκτέλεση του Νταρμιάν, σε συνδυασμό με το εύστοχο πέναλτι του Έκτορ χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του Γιόακιμ Λεβ.
Στην κανονική διάρκεια του αγώνα, το γκολ του Μεσούτ Εζίλ έδωσε το προβάδισμα στους Γερμανούς στο 65΄. Οι Ιταλοί ισοφάρισαν με πέναλτι. Ο Μποάτενγκ, μάρκαρε τον Γκρατσιάνο Πελέ με υψωμένα τα χέρια, αλλά για κακή του τύχη, η κεφαλιά του Πελέ βρήκε στα χέρια του αμυντικού της Μπάγερν Μονάχου και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Μπονούτσι, με απίστευτη ψυχραιμία νίκησε τον Νόιερ ισοφαρίζοντας στο 82΄. Το 1-1 έμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του αγώνα και της παράτασης. 


Κυριακή, 3 Ιουλίου Γαλλία - Ισλανδία 5-2

Στην οικοδέσποινα Γαλλία σταμάτησε το «θαύμα» της Ισλανδίας στο Euro, με τους «τρικολόρ» να επικρατούν με το εντυπωσιακό 5-2 στον τελευταίο προημιτελικό που διεξήχθη στο «Stade de France».
Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της, μιας και με τη συμπλήρωση 20 λεπτών, βρισκόταν ήδη μπροστά με 2-0. Ο Ολιβιέ Ζιρού άνοιξε το σκορ στο 12΄ με πλασέ έπειτα από πάσα του Ματουϊντί, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα ο Πογκμπά με κεφαλιά διπλασίασε τα τέρματα των διοργανωτών. Στο 43’ ο Παγιέ έκανε το 3-0 και πριν προλάβουν οι Ισλανδοί να συνέλθουν, στο 45ολεπτό, ο Γκριεζμάν με εξαιρετικό πλασέ διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του ημιχρόνου.
Η Ισλανδία προσπάθησε  να αντιδράσει στην επανάληψη, μειώνοντας στο 56’ με τον Σίγκθορσον, ωστόσο η γαλλική απάντηση ήταν και πάλι άμεση, με τον Ζιρού να σκοράρει και πάλι τρία λεπτά αργότερα, αυτή τη φορά με κεφαλιά. Το τελικό 5-2 διαμόρφωσε ο Μπιάρνασον στο 84’. 


Πηγές: Στοιχεία από www.contra.gr, www.kathimerini.gr, www.in.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Οι 8 καλύτεροι του Euro 2016 και το Βrexit στο ποδόσφαιρο
Οι 16 καλύτεροι του Euro 2016






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος! Αποδείχτηκε για μια φορά ακόμα στο χθεσινό παιχνίδι Γαλλίας - Γερμανίας. Αν κέρδιζε ο καλύτερος το σκορ θα ήταν 5-2 υπερ της Γερμανίας! Μπάλα είναι όμως και γυρίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή