16 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν, χάρις στα social media ανέτρεψε το πραξικόπημα στην Τουρκία

Αφηρημένες ...Απόψεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, χάρις στις νέες τεχνολογίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποίησε, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να αντιδράσουν στο πραξικόπημα, κατώρθωσε τελικά να επικράτήσει, όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα δείχνουν οι εξελίψεις. 

Η εις βάρος του κατάσταση αρχισε να αντιστρέφεται από τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε σε απευθείας τηλεφωνική σύνδεση μέσω Skype στο CNN Turk και κατήγγειλε το πραξικόπημα καλώντας παράλληλα τον το λαό της χώρας του να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα έδειχναν ότι το τέλος της εποχής Ερντογάν ήταν προ των πυλών αφού το πραξικόπημα είχε αρχίσει να παγιώνεται. 

Αντίθετα οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν βάσει του κλασσικού γι αυτές τις περιπτώσεις manual και προς το τέλος της νύχτας έχασαν το παιχνίδι. Μονάδες του στρατού έσπευσαν να καταταλάβουν στρατηγικά σημεία (κεντρικά κυβερνητικά κτήρια, αεροδρόμια, οδικούς κόμβους και γέφυρες, κλπ), ενώ παράλληλα μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την Κωνσταντινούπολη και την πρωτεύουσα Άγκυρα. Συγχρόνως οι στρατιωτικοί προχώρησαν στον έλεγχο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και ανάγκασαν τον τηλεοπτικό παρουσιαστή του κρατικού TRT να αναγνώσει σε ζωντανή μετάδοση τη δική τους ανακοίνωση. Και εκείνος, εκτελώντας τη διαταγή, ανέφερε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη και θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών! Κλασική περίπτωση σχεδιασμού και υλοποίησης στρατιωτικού πραξικοπήματος. Απέτυχε όμως. 


Την στιγμή που οι στρατιωτικοί μετέδιδαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι είχαν υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση, ο Ερντογάν χρησιμοποιούσε το Face Time, μέσω των ιδιωτικών ΜΜΕ και του Twitter, εδήλωνε παρών στις εξελίξεις και να καλούσε σε αντίσταση τους οπαδούς του! 

Έτσι, η κινητοποίηση των πολιτών που ακολούθησε, μαζί με την αστυνομία που έμεινε πιστή στο καθεστώς Ερντογάν, ανέτρεψαν την αρχική εικόνα κυριαρχίας των πραξικοπηματιών και τελικά την ίδια την έκβαση της αναμέτρησης. 


Η ειρωνεία είναι ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε χθες τα μέσα εκείνα στα οποία ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν επέβαλλε λογοκρισία και λουκέτο! Ποιός ξεχνά τον χαρακτηρισμό αρκετών ιδιωτικών ΜΜΕ και των κοινωνικών δικτύων (κυρίως του Twitter), ως μέσων αντιτουρκικής προπαγάνδας από τον ίδιο τον Ερντογάν;

Εξακολουθεί άραγε ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά τα χθεσινοβραδυνά γεγονότα να έχει την ίδια άποψη; Στο εγγύς μέλον θα φανεί!






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Η δύναμη της πληροφόρησης ανήκει πια στα κοινωνικά δίκτυα, όπως αποδείχτηκε στην Τουρκία. Ας το έχει υπόψη του και ο Τσίπρας που θέλει να κλείσει κάποια τηλεοπτικά κανάλια! δεν τον σώζει αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή