14 Οκτωβρίου 2015

Χοκστάιν: Να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα το παράθυρο ευκαιρίας στην ενέργεια

Η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να λάβει γρήγορα τις κρίσιμες αποφάσεις για να ξεπεραστούν οι εκκρεμότητες με τον αγωγό ΤΑΡ και να συμμετάσχει η Ελλάδα στο περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» τονίζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο «Βήμα» ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια, Άμος Χοκστάιν,
που έφθασε στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης και είχε σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων με τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και με αξιωματούχους από τον ευρύτερο ενεργειακό χώρο. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση ανάμεσα στους κκ. Χοκστάιν, Σκουρλέτη με τη βουλγάρα υπουργό Ενέργειας Τεμενούσκα Πέτκοβα.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται μπροστά της, ώστε να αποκτήσει ρόλο στο περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι.«Ό,τι είναι καλό για την Ελλάδα σήμερα, είναι καλό και για τις Ηνωμένες Πολιτείες» λέει χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Χοκστάιν δεν μασά τα λόγια του. Έχοντας συμμετάσχει και στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη, λέει ότι «εμείς, ως Ηνωμένες Πολιτειες κοιτάμε τι είναι καλό για την περιφερειακή σταθερότητα, την περιφερειακή ολοκλήρωση και ευημερία, αλλά ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Κατανοούμε από κοινού ότι ο ΤΑΡ θα κατασκευαστεί, είναι ένα καλό project για την Ελλάδα. Μπορούμε να συζητήσουμε ορισμένες λεπτομέρειες, αλλά η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η Ελλάδα είναι κομμάτι ενός από τα πιο ενδιαφέροντα ενεργειακά σχέδια για την Ευρώπη»

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εντάξει κανείς το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό. «Ο IGB μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει μόχλευση (leverage) του ΤΑΡ και του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου και η Ελλάδα να μην είναι απλώς μίας διαμετακομιστική χώρα για τους ενεργειακούς πόρους μίας άλλης χώρας, αλλά ένας πραγματικός παίκτης που θα αποτελέσει θεμέλιο για τη λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας για όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» εξηγεί. 

Πηγή: www.tovima.gr 14.10.2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου