12 Οκτωβρίου 2015

Το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών στον Άνγκους Ντίτον.

Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών Στον Βρετανό οικονομολόγο Άνγκους Ντίτον για τις αναλύσεις του γύρω από «την κατανάλωση, τη φτώχεια και την κοινωνική πρόνοια».

Το χρήμα φέρνει ευτυχία, αλλά μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο ετήσιου εισοδήματος... Από την άλλη πλευρά, η φτώχεια μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια αλλά και δυστυχία στους ανθρώπους, αναφέρει ο Άνγκους Ντίτον. 

Οι συσχετισμοί οικονομικής κατάστασης και κατανάλωσης με την υγεία και το αίσθημα ευτυχίας εξακολουθούν να απασχολούν τις έρευνες και τις αναλύσεις του ακόμη και σήμερα. Η έρευνά του εστιάζει στο ερώτημα πώς μπορεί η φτώχεια να οριστεί, να καταγραφεί και να μετρηθεί με επιστημονικό τρόπο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ινδία.

Τον Άνγκους Ντίτον απασχόλησαν κυρίως τρία ζητήματα: Πώς διαμοιράζουν οι καταναλωτές τις δαπάνες τους στα διάφορα προϊόντα; Πόσο από το εισόδημα μιας κοινωνίας δαπανάται και πόσο αποταμιεύεται; Πώς μετράμε και αναλύουμε καλύτερα την ευμάρεια και τη φτώχεια; 

Το βραβείο Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών είναι η ύψιστη τιμητική διάκριση για έναν οικονομολόγο. Πεδία έρευνας του 69χρονου Ντίτον είναι μεταξύ άλλων η οικονομία της ανάπτυξης, της πρόνοιας και της υγείας. Ο γεννημένος στη Σκωτία οικονομολόγος διδάσκει στο διακεκριμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Πρίνστον στη Νέα Υόρκη.

Η τιμητική διάκριση για τον Βρετανό οικονομολόγο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων. (περίπου 850.000 ευρώ). Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, το βραβείο Νομπέλ για τις Οικονομικές Επιστήμες δεν απορρέει από τη διαθήκη του Σουηδού εφευρέτη Άλφρεντ Νομπέλ. Την απονομή του καθιέρωσε η Βασιλική Τράπεζα της Σουηδίας το 1968. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ονομάζεται επισήμως βραβείο Νομπέλ, αλλά «βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Άλφρεντ Νομπέλ». Η απονομή του βραβείου γίνεται παρ' όλα αυτά όπως και τα υπόλοιπα βραβεία Νομπέλ στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα θανάτου του Άλφρεντ Νομπέλ, στη Στοκχόλμη. 

Πηγή: Στοιχεία από Deutsche Welle 
http://dw.com/p/1Gmih 

1 σχόλιο:

  1. Τώρα κάτι μας είπε: "Το χρήμα φέρνει ευτυχία... η φτώχεια μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια αλλά και δυστυχία στους ανθρώπους!" Λες και δεν το ξέραμε! Βραβείο Νομπέλ σε όλους μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή