12 Οκτωβρίου 2015

Πού το πάει το Facebook;

Στις 24 Αυγούστου του 2015, µόλις έντεκα χρόνια µετά το λανσάρισµά του, οι χρήστες του Facebook ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ένα δισεκατοµµύριο σε µία ηµέρα. Εν ολίγοις, εκείνη την ηµέρα ένας στους επτά ανθρώπους στον πλανήτη συνδέθηκε σε αυτό. Οι εγγεγραµµένοι χρήστες του είναι συνολικά 1,5 δισ. - διακόσια εκατοµµύρια περισσότεροι από τους κατοίκους της Κίνας, σύμφωνα με το Περιοδικό "Κ" της Καθημερινής. Το Facebook, λοιπόν, θα µπορούσε κανείς να πει ότι είναι η µεγαλύτερη χώρα του κόσµου!. Ταυτόχρονα, πλέον οι περισσότερες ιστοσελίδες, ιστολόγια και εφαρµογές συνδέονται µέσω Facebook µε τους χρήστες τους. Οταν «πέφτει», αυτό µπορεί να επηρεάζει µια εφαρµογή στην οποία χρειάζεσαι το λογαριασµό σου στο κοινωνικό δίκτυο για να συνδεθείς.

Να µη µιλήσουµε για τα προβλήµατα στην επικοινωνία µεταξύ χρηστών. Η εφαρµογή ανταλλαγής µηνυµάτων Messenger του δικτύου θεωρείται ο πιο δηµοφιλής τρόπος επικοινωνίας - όχι µόνο προσωπικής, αλλά και επαγγελµατικής. Πολλοί προτιµούν να µη χρησιµοποιούν πλέον το mail ή το τηλέφωνο. Οταν αυτό «πέφτει», µαζί του καταρρέουν και οι επικοινωνίες. Εν ολίγοις, το Facebook είναι ό,τι πιο «µεγάλο» συνέβη ποτέ στον πλανήτη µετά το ίδιο το Ιντερνετ - το οποίο όµως δεν είναι ιδιωτικό. Αυτήν τη στιγµή ο Μαρκ Ζάκερµπεργκ και η παρέα του διαθέτουν µια πρωτοφανή δύναµη.

Τι ετοιµάζουν λοιπόν; Τα πρόσφατα κρασαρίσµατα, όπως αποδείχθηκε, οφείλονται σε αναβαθµίσεις του κώδικα. Για να µπορέσεις να ανταποκριθείς σε 1,5 δισ. χρήστες, πρέπει να κάνεις αλλαγές. Οχι µόνο στις υπηρεσίες σου, αλλά και στη δυνατότητα του δικτύου. Σκοπός του Ζάκερµπεργκ, όπως ο ίδιος έχει πει, είναι να συνδέσει κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη µε το Ιντερνετ - και κατ’ επέκταση µε το Facebook. Υπερβολικό; Ενάµισι δισ. χρήστες είναι εξαιρετικό νούµερο, αλλά ξέρετε τι είναι ακόµα εξαιρετικότερο; Τα πέντε δισεκατοµµύρια - όσοι άνθρωποι, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του, δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ.

«Η άδικη οικονοµική πραγµατικότητα είναι πως όσοι είναι ήδη στο Facebook έχουν πολύ περισσότερα χρήµατα από όλο τον υπόλοιπο κόσµο µαζί. Ισως λοιπόν δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητά µας να εξυπηρετήσουµε τον υπόλοιπο κόσµο. Εµείς όµως πιστεύουµε ότι ο καθένας δικαιούται να είναι συνδεδεµένος». Αυτά είχε πει ο CEO του Facebook ενάµιση χρόνο πριν. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως έχει µια εµµονή µε αυτό που εκείνος αποκαλεί «προσφορά στην κοινωνία». Πώς σκοπεύει να το κάνει;

Με πολλούς τρόπους. Μέσω µικρών δορυφόρων που θα παρέχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ σε δύσβατες περιοχές και θα τροφοδοτούνται µε ηλιακή ενέργεια. Μέσω µιας εφαρµογής -της internet.org- που θα παρέχει δωρεάν βασικές υπηρεσίες Ιντερνετ σε ανθρώπους του αναπτυσσόµενου κόσµου. Επιστήµονες της NASA έχουν προσληφθεί γι’ αυτόν το σκοπό και έχουν συστήσει ένα «Εργαστήριο Συνδεσιµότητας».

To επόµενο βήµα για την κατάκτηση του κόσµου ο Μαρκ το σχεδιάζει µέσω της εµπλοκής του Facebook σε αυτό που αποκαλούµε «το Ιντερνετ των πραγµάτων», τη νέα τάση της τεχνολογίας κατά την οποία υπάρχει συνδεσιµότητα µεταξύ «έξυπνων» συσκευών. Να µπορεί το ξυπνητήρι σου να ανοίξει την καφετιέρα, να δέχεσαι µηνύµατα από το ψυγείο σου, να µαθαίνεις από την ταµπλέτα σου πόσες θερµίδες έκαψες µέσα στη µέρα. 

Τέλος, ένας ακόµη στόχος που έχει θέσει η εταιρεία είναι η αναβάθµιση της αναζήτησης εντός του Facebook. H προσπάθεια που έγινε το 2013 µέσω του Graph Search, που θα συνδύαζε τα δεδοµένα που έχει το Facebook από το 1,5 δισ. χρήστες του µαζί µε στοιχεία του ∆ιαδικτύου, απέτυχε και το εργαλείο απεσύρθη. Τώρα ετοιµάζεται κάτι ακόµη πιο προχωρηµένο. 

Αλλά ούτε ο χρόνος ούτε τα χρήµατα είναι κάτι που απασχολεί τον Μαρκ Ζάκερµπεργκ. Είναι διατεθειµένος να προσφέρει και από τα δύο προκειµένου να κάνει το όραµά του πραγµατικότητα. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν αρκετά από τα προαναφερόµενα που σας φάνηκαν παράδοξα βρεθούν σύντοµα στη διάθεσή µας...

Πηγή: 
www.kathimerini.gr (από το Περιοδικό "Κ") 
Ολόκληρο το ρεπορτάζ της Ματίνας Ντάνου στο: Πού το πάει το Facebook;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου