15 Οκτωβρίου 2015

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για τα λύματα στην Ανατολική Αττική.

Η υπόθεση αφορά τους δήμους Σπάτων- Αρτέμιδας και Ραφήνας- Πικερμίου.

Πρόστιμο δέκα εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 
στην χώρα μας, επειδή καθυστέρησε να εφαρμόσει την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. 

Η υπόθεση αφορά τους δήμους Σπάτων- Αρτέμιδας και Ραφήνας- Πικερμίου. Οι δύο δήμοι της Ανατολικής Αττικής είναι οι μεγαλύτεροι από όσους εξακολουθούν να μην έχουν αποχέτευση. Και είναι οι μόνοι (από ένα αρχικό γκρουπ 21 πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων) που εξακολουθούν να μη διαθέτουν βασικές υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων, 17 χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθετε η κοινοτική νομοθεσία και οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Οι δύο δήμοι αντιδρούν έντονα, επιμένοντας ότι είναι δυνατή η σύνδεσή τους με την Ψυττάλεια έναντι της δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού (στην περιοχή Πλατύ Χωράφι, μεταξύ Αρτέμιδας και Ραφήνας). Το τραγικότερο είναι ότι, με τη διατήρηση της υπόθεσης σε εκκρεμότητα, χάθηκαν πόροι 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. 

Ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο φέρει και η ΕΥΔΑΠ που οδήγησε σε σχεδόν δεκαετή καθυστέρηση τον σχεδιασμό, λόγω της πλημμελούς επεξεργασίας της μελέτης γύρω από το ρέμα Ραφήνας (και την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το ΣτΕ). Επιπλέον, δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, εφόσον τυπικά η συναίνεση των δήμων δεν είναι απαραίτητη (το έργο, αν ποτέ γίνει, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και την Ε.Ε.). Ευθύνες έχουν και τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, που επί τόσα χρόνια επέτρεψαν να μείνει η υπόθεση σε εκκρεμότητα. 

Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ήταν αναμενόμενη. Μπορεί να προκάλεσε αναστάτωση στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, στην Περιφέρεια και τους δυο Δήμους, αλλά κάποιοι (μεταφορείς λυμάτων κλπ) εξακολουθούν να τρίβουν τα χέρια τους!. 

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr
Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για τα λύματα στην Αν. Αττική

1 σχόλιο:

  1. Αν συνεχίσει έτσι η κατασταση σε λίγα χρόνια οι θάλασσες στην ανατολική Αττική θα είναι ακατάληλες για μπάνιο. Μήπως όμως κιόλας είναι ακατάληλες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή