6 Ιουλίου 2016

Το μπικίνι γίνεται 70 χρονών

Η ιστορία πίσω απο τα «τριγωνάκια»

Τέσσερα μικρά τριγωνάκια, ενωμένα με λεπτό κορδονάκι - πιο αποκαλυπτικό δεν γίνεται. Στις 5 Ιουλίου 1946 εμφανίζεται στις κάμερες η χορεύτρια Μισελέν Μπερναρντινί σε μία παριζιάνικη πισίνα, παρουσιάζοντας το πρώτο μπικίνι, το οποίο σχεδίασε ο Γάλλος μηχανικός, Λουί Ρεάρ. Ο ίδιος δεν υποψιαζόταν καν πως με αυτό το κομμάτι θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της μόδας. 

Βρισκόμαστε προς το το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, λίγο πριν ξεσπάσει ο Ψυχρός Πόλεμος. Με αφορμή τις αμερικανικές δοκιμές ατομικών βομβών στην Ατόλλη Μπικίνι στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ο Ρεάρ χαρακτηρίζει τα νέα μαγιώ ως «αν-ατομικές βόμβες» και τα βαπτίζει «μπικίνι». 

Pin-up Girls: Το μπικίνι ως σύμβολο. Πριν ξεκινήσει την καριέρα της στο Χόλλυγουντ, η Μέριλυν Μονρό δούλευε ως Pin-Up Girl. Για αυτήν, όπως και για πολλές ακόμη κοπέλες, η ελευθερία που προσέφερε το μπικίνι ήταν ένα δώρο, που επέτρεπε στην κάμερα να απαθανατίσει το απαράμιλλο στυλ τους. 

Οι γοργόνες του Τζέημς Μποντ. Η εικόνα της αναδυόμενης απο τη θάλασσα, Ούρσουλα Άντρες, μέσα σε ένα καυτό μπικίνι καταφέρνει να αφήσει τους θεατές, ακόμη και τους πιο συντηρητικούς της εποχής με το στόμα ανοιχτό. Το ίδιο και τον Σων Κόννερι (Τζέημς Μποντ). 40 χρόνια αργότερα, η Χάλυ Μπέρι καταφέρνει με τον ίδιο τρόπο να κάνει τους θεατές να παραληρούν. 

Η λέξη μπικίνι σημαίνει «Χώρα της καρύδας». Παρ'όλο που η Ατόλλη είναι πλέον εγκαταλελειμμένη, το σχέδιο που άντεξε τόσα χρόνια και έγινε «must» στη γυναικεία γκαρνταρόμπα, θα συνεχίσει να επηρεάζει και τις επόμενες γενιές. 

Πηγή: Deutsche Welle, απόσπασμα δημοσιεύματος 


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου