10 Ιουλίου 2016

Πρωτεύουσα του βασιλείου του Νέστορα βρέθηκε στην Ικλαινα Μεσσηνίας

Μία από τις πρωτεύουσες του βασιλείου του Νέστορα εκτιμάται ότι έχει ανακαλυφθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ικλαινας στην Μεσσηνία. Αυτό επεσήμανε στον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την προχθεσινή του επίσκεψη και ξενάγηση, ο επικεφαλής της ανασκαφής στην περιοχή, καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι στο Σαιντ Λούις των ΗΠΑ.

«Στον χώρο αυτό βρισκόταν μια πόλη με σύγχρονες υποδομές, με 100 στρέμματα συνολική έκταση. Σε ευθεία γραμμή είναι 4 χιλιόμετρα ο Εγκλιανός. Θεωρείται πως είναι το πιο αρχαίο διοικητικό κέντρο που έχουμε σε πρωτεύουσα. Εκτιμάται ότι η πόλη μπορεί να ήταν προίκα σε κόρη του Νέστορα. Εχουν βρεθεί δύο μέγαρα, υδραγωγείο με αγωγούς, πλήρες υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, πομπική οδός από την πόλη προς το διοικητικό κέντρο, αποθήκη με πιθάρια» ανέφερε ο καθηγητής Μ. Κοσμόπουλος σύμφωνα με την eleftheriaonline.gr. 

  

Ο κ. Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι «υπάρχουν στοιχεία εδώ που δεν υπάρχουν στον Εγκλιανό. Υπάρχουν υποδομές εφάμιλλες του Εγκλιανού. Στον Εγκλιανό ήταν ένα ανάκτορο του Νέστορα, αλλά δεν ήταν το μοναδικό. Ο ηγεμόνας της Ικλαινας ήρθε σε πολεμική σύρραξη με τον ηγεμόνα του Εγκλιανού και επικράτησε ο δεύτερος». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν βρεθεί, η πόλη καταστράφηκε από φωτιά. 


Σε δήλωσή του ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Εδώ στην Ικλαινα, εδώ και αρκετά χρόνια, γίνεται η σημαντικότερη απ’ ό,τι φαίνεται ανασκαφή των μυκηναϊκών χρόνων. Ολο αυτό οφείλεται σε έναν άνθρωπο, στον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο... Εκ μέρους της ελληνικής πολιτεία ευχαριστώ τον κ. Κοσμόπουλο, ευχαριστώ όλη την ομάδα του. Και πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος αυτής της ανασκαφής, θα αποκτήσει η περιοχή και το ανάλογο μουσείο». 

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr 

Σχετικές αναρτήσεις: 

Το Αφηρημένο Blog: Έγιναν τα εγκαίνια στο Ανάκτορο του Νέστορα ...
13 Ιουν. 2016 ... εγκαινιάζοντας τον αναβαθμισμένο αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα στον Άνω Εγκλιανό, στην περιοχή της Χώρας ...


Το Αφηρημένο Blog: Ο τάφος του πολεμιστή στον Εγκλιανό. Σύντομο ...
1 Νοεμ. 2015 ... Τα μέλη της ερευνητικής της ομάδας στον Ανω Εγκλιανό της Χώρας Μεσσηνίας είχαν μόλις βρει ένα χάλκινο αντικείμενο σε ασύλητο λακκοειδή ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου