3 Ιουλίου 2016

Επιστολή - κόλαφος από Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο

Επιστολή - έγκληση προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος απέστειλε ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Γκ. Έντινκερ.

Η επιστολή, που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Στην επιστολή της η Κομισιόν εγείρει σειρά ενστάσεων και καλεί την κυβέρνηση να δώσει το ταχύτερο δυνατόν εξηγήσεις καθώς η Επιτροπή έχει εδραία άποψη πως με τις νομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:
  • επιχειρείται η χειραγώγηση της ανεξάρτητης αρχής που ρυθμίζει την τηλεοπτική αγορά, κάτι που αντιβαίνει ευθέως στα κοινοτικά δεδομένα 
  • Αμφισβητείται η δημοπράτηση του φάσματος που ανατέθηκε στη Digea
  • Επιχειρείται η συγκέντρωσή εξουσιών και κανονιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια κυβερνητικών στελεχών αντί των ανεξάρτητων αρχών που προβλέπει το Σύνταγμα. 

Στην ίδια επιστολή, η κυβέρνηση καλείται σε αυστηρό τόνο να απαντήσει άμεσα γιατί δεν αξιοποιήθηκε ευρύτερα το τηλεοπτικό φάσμα ενώ εμφανώς δηλώνεται ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί κατατείνουν στο να ωφελήσουν τον κρατικό φορέα ραδιοτηλεόρασης (ΕΡΤ).

Η επιστολή του Επιτρόπου Εντιγκερ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε επιστολή που ειχε στείλει, προ μηνός, ο κ. Νίκος Παππάς (τρίτο συνημμένο αρχείο), το περιεχόμενο της οποίας, εκ του αποτελέσματος κρίνεται, οτι δεν ικανοποίησε τα κοινοτικά όργανα. Αξιζει να σημειωθεί οτι ο κ. Παππάς διαβεβαίωνε ότι ολη η διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης θα γίνει με σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και πρακτική...

Αναλυτικά οι επιστολές της Κομισιόν και του κ. Παππά:

Επιστολή Κομισιόν προς κυβέρνηση.1-15 - 6.15 MB
Επιστολή Κομισιόν προς κυβέρνηση.16-29 - 6.30 MB
Επιστολή Ν. Παππά - 179 KB

Πηγή: www.kathimerini.gr 
Το σκίτσο είναι της Εφης Ξένου


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Απάντηση στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» με τίτλο «Επιστολή κόλαφος από Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει ότι το δημοσίευμα δεν έχει σχέση με τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τονίζει ότι ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης αν θέλουν να διατηρούν την αξιοπιστία τους, οφείλουν να απέχουν από τη διαστρέβλωση και τα ψέματα. Πηγή: amna.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή