12 Ιουλίου 2016

Πρόταση νόμου για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από βρετανούς βουλευτές

Πρόταση νόμου που προβλέπει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα κατέθεσαν 12 βρετανοί βουλευτές από διάφορα κόμματα, με αφορμή τη συμπλήρωση στις 11 Ιουλίου, 200 ετών από την έναρξη ισχύος της πράξης με την οποία το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αγοράσει τα γλυπτά, επικυρώνοντας τη βίαιη αφαίρεσή τους από τον λόρδο Έλγιν.

Την πρόταση νόμου υπογράφουν ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Μαρκ Γουίλιαμς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Τζέρεμι Λέφροϊ και άλλοι 10 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και άλλων παρατάξεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη «μεταβίβαση της κυριότητας και επιστροφή στην Ελλάδα» των Γλυπτών του Παρθενώνα, με παράλληλη ακύρωση τόσο της πράξης του 1816 όσο του 1963, με την οποία η Μεγάλη Βρετανία προσπάθησε να κατοχυρώσει νομικά την απόφαση του Κοινοβουλίου το 1816.

«Αυτά τα υπέροχα έργα τέχνης πριονίστηκαν βίαια και σύρθηκαν μακριά από τον Παρθενώνα. Το νομοσχέδιο προτείνει να ακυρώσει το Κοινοβούλιο αυτό που έκανε πριν 200 χρόνια. Είναι καιρός να κάνουμε μια ευγενική πράξη. Να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών» δήλωσε ο Μαρκ Γουίλιαμς. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της βρετανικής Ένωσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Άντριου Τζορτζ υποστήριξε πως το θέμα της επιστροφής τους μπορεί να ενισχύσει το διαπραγματευτικό χαρτί της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ μετά την απόφαση για Brexit. «Δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε εσωστρεφείς και ξενοφοβικοί έναντι της, αλλά ότι γινόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, περισσότεροι ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία» ανέφερε, μιλώντας στον Independent«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επίδειξη αυτής της γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας από να κάνουμε αυτό που θα ήταν το σωστό για τους Έλληνες» τόνισε. 

Όμως, οι πιθανότητες για υπερψήφιση του νόμου κρίνονται από ελάχιστες ώς μηδαμινές.

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου