2 Ιουλίου 2016

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο

Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νέο εκλογικό νόμο με βάση την απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση. Πιθανή θετική στάση από την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή. 
Ειδικότερα:

Νέα Δημοκρατία

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει δύο κριτήρια: την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

«Είναι μια λανθασμένη επιλογή, αυτήν τη στιγμή, η χώρα να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία. Στις δύσκολες αυτές ώρες, χρειάζονται γρήγορες, στιβαρές, ξεκάθαρες αποφάσεις. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας. Η προσφυγή της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα στην απλή αναλογική, μοιάζει με πολιτική σωσιβίου», συμπληρώνουν.

Προσθέτουν ότι η απλή αναλογική εξυπηρετεί τρεις στόχους της κυβέρνησης:
«Πρώτον, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.
Δεύτερον, να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
Τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο, βάζει τη χώρα σε μια δύνη ακυβερνησίας και αβεβαιότητας, που είναι ό,τι χειρότερο στις παρούσες δραματικές, για όλους τους πολίτες, οικονομικές συνθήκες». 
Πηγή: www.kathimerini.gr

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Η κ. Γεννηματά στη μακροσκελή ανακοίνωση της ασκεί έντονη κριτική τόσο στον κ. Τσίπρα που «για λόγος επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και κομματικών επιδιώξεων», όπως λέει, εξήγγειλε αλλαγές στο σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Πρόταση πέντε σημείων για να επιτευχθεί συναίνεση μέσω διαλόγου όλων των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα του εκλογικού νόμου, κατέθεσε με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους και δικαίωμα ψήφου στα 17.

Η πρόταση της κ. Γεννηματά περιλαμβάνει:
1) Πλήρη κατάργηση του μπόνους και να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες.
2) Να διατηρηθεί το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή.
3) Να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.
4) Να δοθεί ψήφος στα 17.
5) Να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι θα πάρει σχετική πρωτοβουλία άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κάλεσε αφενός την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων τα οποία δεν τυγχάνουν της απαιτούμενη ευρύτερης αποδοχής και αφετέρου την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του πολιτειακού και θεσμικού της ρόλου.
Πηγή: 
www.kathimerini.gr 

ΚΚΕ
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου (28/06/16) σχετικά με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο 

«Απλή αναλογική σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν, όπως έχει αποτυπωθεί στη λαϊκή συνείδηση για δεκαετίες, όπως έχει διατυπωθεί στην πρόταση του ΚΚΕ διαχρονικά, καθώς κι όπως ακριβώς προέβλεπε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αρχίσει τις πολλές κωλοτούμπες.

Περιμένουμε την κυβέρνηση να καταθέσει το σχέδιό της και δε μπαίνουμε σε παζάρια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού του λαού, όπως κάνουν άλλα κόμματα που καθορίζουν τη στάση τους στον εκλογικό νόμο καιροσκοπικά, με βάση τι τους συμφέρει κάθε φορά και με τα μάτια στραμμένα στην κυβερνητική καρέκλα, για να συνεχιστεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική...
».
Πηγή: 
www.kke.gr 

Το Ποτάμι 

«Η άτολμη συντηρητική κυβέρνηση κλείνει για άλλη μια φορά το δρόμο προς τις κάλπες στους 400.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης αλλά κι όλους τους ομογενείς μας που ζουν στα πέρατα του κόσμου αλλά πονάνε την πατρίδα τους. Είναι ντροπή να αρνούμαστε το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ψήφο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι. Και 
προσθέτει:

«Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία...». 
Πηγή: www.tovima.gr

Ενωση Κεντρώων

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αναφέρει πως «οποιος αρνηθεί ψήφο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό, θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό, ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν».
Πηγή: www.amna.gr 







yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Την «πόρτα» στην ψήφιση του προτεινόμενου από την κυβέρνηση εκλογικού νόμου, με την υπάρχουσα μορφή του, έκλεισε οριστικά, μέσω του ΣΚΑΪ, η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας πως «εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα». «Αποσπασματικές ρυθμίσεις εμείς δεν θα ψηφίσουμε. Ο νέος νόμος καθιστά ρυθμιστή τη Χρυσή Αυγή... Εμείς δεν θα βάλουμε πλάτη στους τακτικισμούς του ενός και του άλλου» ξεκαθάρισε την Κυριακή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν θα συνηγορήσει στον κίνδυνο ακυβερνησίας. Πηγή: www.skai.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή