9 Οκτωβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Η χαμένη ευκαιρία του 2001

"Το πιο κρίσιμο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα, μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το ασφαλιστικό. Παρά τις περικοπές που έχουν γίνει ήδη στις συντάξεις, παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για αυξήσεις στα όρια ηλικίας, η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει προβληματική..." 
"Πολιτικοί, συνδικαλιστές και η κοινωνία που απέτρεψαν πριν 15 χρόνια τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, για πρόσκαιρους ιδιοτελείς λόγους, βλέπουν σήμερα το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Οι συνεχείς περικοπές και τα διαρκή μπαλώματα προφανώς δεν μπορούν να δώσουν πλέον λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί..." 
Αυτά, μεταξύ άλλων αναφέρονται σήμερα στο "Βήμα" σε κύριο άρθρο με τον τίτλο "Η βόμβα του ασφαλιστικού".

Τι έλεγε όμως ο ίδιος ο Τάσος Γιαννίτσης*, έξι περίπου χρόνια μετά τις προτάσεις του, τις γνωστές ως «Ασφαλιστικό Γιαννίτση» και τις αντιδράσεις που τότε, το 2001, προκάλεσαν; 

Γράφει λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Γιαννίτσης σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε οκτώ χρόνια πριν, στις 14.10.2007, στο "Βήμα" με τίτλο "Η χαμένη ευκαιρία του 2001":  

"Προσωπικά δέχομαι ότι το 2001 έκανα λάθη. Πήρα στα σοβαρά ένα θέμα το οποίο εκτός από τον πρωθυπουργό κανείς σχεδόν δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει στα σοβαρά. Δέχθηκα να κάνω προτάσεις που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα στην ουσία του, αντί να προσφύγω στη γνωστή πολιτική πρακτική των «δήθεν» προτάσεων. Θεώρησα ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για σημαντικότατες αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος, που όμως αφορούσαν ισχυρές ομάδες ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα τη δυναμική αντίδρασή τους και μάλιστα με πρόσχημα την «αναλγησία» των προτάσεων. Ηταν χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση της 19ης Απριλίου η ανάγκη για άρση των έκδηλων κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών του Ασφαλιστικού πήρε κυρίαρχη θέση σε τοποθετήσεις αρκετών στελεχών. Ηταν τα ίδια που τις επόμενες ημέρες θεώρησαν ότι ακριβώς οι προτάσεις που ρύθμιζαν ορισμένες ανισότητες κτυπούσαν το κοινωνικό κράτος. Το τέταρτο λάθος ήταν ότι ορισμένες προτάσεις παρουσιάστηκαν με τρόπο που έδωσε αφορμή για απίστευτες διαστρεβλώσεις (ότι καταργούνταν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ότι τα κίνητρα στις γυναίκες ήταν για να τεκνοποιήσουν μετά τα 40 τους, ότι καταργούνταν οι κατώτατες συντάξεις), οι οποίες διευκόλυναν πολιτικά όσους ήθελαν την ακύρωση κάθε λύσης".

"Διατυπώθηκε η άποψη ότι έπασχε η επικοινωνιακή πλευρά του θέματος. Ισως. Οποιος όμως πιστεύει ότι οι διαφορές ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα και ότι διαφορετικοί χειρισμοί θα ανέτρεπαν τον αρνητισμό, ζει σε άλλον Γαλαξία. Πολιτικά κόμματα και Ασφαλιστικό κινούνταν σε τροχιά διχασμού και σύγκρουσης. Κανείς δεν ήθελε καμιά συζήτηση, καμιά αλλαγή, καμιά λύση. Ακριβώς γιατί θεώρησα ότι οι συνθήκες σύγκρουσης που είχαν διαμορφωθεί στον δικό μου πολιτικό χώρο έκαναν προβληματική οποιασδήποτε (ουσιαστικής) μορφής λύση και η κατάσταση στο κόμμα έπρεπε να επανέλθει σε ισορροπία, ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη και το κόστος μιας συλλογικής ελαφρότητας. Για να κλείσει ένα θέμα που όλοι δέχθηκαν να ανοίξει, αλλά κανείς δεν ήθελε να στηρίξει. Πρότεινα, και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό δήλωσα, ότι οι προτάσεις εκείνες θα «πάγωναν»".

Πηγή: www.tovima.gr
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=744441
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=184199 

* Γιαννίτσης Τάσος (από το 
el.wikipedia.org)
Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα και αποφοίτησε απο την Γερμανική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε Νομική και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (1974).
Διετέλεσε σύμβουλος στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και σε διάφορες άλλες επιχειρήσεις. Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΟΣΑ(1993-2000) και Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού στο διάστημα 1994-2000. Υπήρξε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004) και Υπουργός Εξωτερικών (2004). Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Δεκέμβριο του 2009 παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη για να αναλάβει Πρόεδρος του ΔΣ στα Ελληνικά Πετρέλαια. Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου