4 Οκτωβρίου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 4.10.2015

Νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ο Νίκος Βούτσης. Νέος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, εξελέγη για την νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Ν. Βούτσης. Υπέρ της υποψηφιότητάς του ψήφισαν 181 βουλευτές, δηλαδή περισσότεροι από το άθροισμα των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας,
ενώ υπέρ του κ. Βούτση είχαν δηλώσει πως θα ψήφιζαν και τα μέλη της ΚΟ της Ενωσης Κεντρώων. 

Ζωή σε Βούτση: Θα μας κρίνει η ιστορία. Mε αιχμές και κριτική παρέδωσε η απελθούσα πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στον νέο πρόεδρο Νίκο Βούτση. Η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες διαλεύκανσης σκανδάλων, διεκδίκησης γερμανικών οφειλών και αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους όχι όμως στην σύναψη μνημονίων και δανειακών συμβάσεων που καταδικάζουν την κοινωνία. Στο τέλος κοίταξε προς το μέρος του αντικαταστάτη της λέγοντας πως «θα μας κρίνει όλους η ιστορία». Ετοιμόλογος όμως οι κ. Βούτσης της υπενθύμισε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες τους έχει κρίνει ο λαός τρεις φορές. «Μας έχει κρίνει και μας έχει επιβραβεύσει ή καταδικάσει ως κόμματα, προσωπικότητες και πολιτικές».

Μοσκοβισί: Απαιτούνται και νέα μέτρα, μετά τα προαπαιτούμενα. Σαφές μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup, στέλνει με συνέντευξή του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων». Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για το μέλλον της χώρας».

Ετοιμες... να εκραγούν «δεξαμενές» προσφύγων. Χιλιάδες έχουν καταφύγει σε Ιορδανία και Λίβανο με στόχο τις ευρωπαϊκές χώρες. Ξεπερνούν το 1.200.000 οι Σύροι που κατέφυγαν στον Λίβανο, περισσότεροι από 1.400.000 στην Ιορδανία, ενώ πάνω από 2.200.000 στην Τουρκία και αυξάνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. 

Συλλυπητήρια Ομπάμα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τα πιο βαθιά συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους και πιθανότατα έγινε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. 

Μέρκελ: Το σκάνδαλο της VW δεν θα έχει εκτενείς επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία. «Δραστικό» χαρακτηρίζει η Μέρκελ το σκάνδαλο της Volkswagen, θεωρώντας όμως πως οι επιπτώσεις του «στη φήμη της γερμανικής οικονομίας δεν είναι τόσο εκτενείς ώστε να μην θεωρούμαστε πλέον καλός χώρος για επιχειρηματική δραστηριότητα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, ο γερμανός Μάρτιν Σουλτς, εκτίμησε πως η υπόθεση θα πλήξει τη γερμανική οικονομία, αλλά πρόσθεσε πως η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτή την κρίση.

Πορτογαλία: εκλογές στον αστερισμό της λιτότητας. Μπορεί ο Πάσος Κοέλιο να απέτρεψε το να γίνει η Πορτογαλία «δεύτερη Ελλάδα» και οι Βρυξέλλες να τον επαινούν ως τον «καλό μαθητή» της ευρωκρίσης, εντούτοις οι εκλογές της Κυριακής θα είναι κάθε άλλο παρά περίπατος. 

Πολυκομματική κυβέρνηση θα έχει η Πορτογαλία. Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, αποτελούμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα, δεν αναμένεται να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή κάποιων εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Γαλλία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από πλημμύρες στην Κυανή Ακτή. Καταστροφές το Σάββατο σε Κάννες και Νίκαια. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου