26 Οκτωβρίου 2015

Θα υποδεχθεί 50.000 πρόσφυγες η Ελλάδα

Παρά την αρχική του άρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε τελικά χθες στις Βρυξέλλες με τους 11 ηγέτες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην αποδοχή 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο των 17 σημείων που έγινε αποδεκτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την δυνατότητα να παρέχει στέγη σε 30.000 πρόσφυγες (αριθμός τον οποίο πρέπει να επιτύχει μέχρι το τέλος του έτους) αλλά και να δώσει στέγη, μέσω επιδότησης ενοικίου, σε άλλους 20.000 πρόσφυγες. Συγχρόνως, άλλες 50.000 θέσεις θα δημιουργηθούν κατά μήκος του περάσματος των προσφύγων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Για τον κ. Τσίπρα η αποδοχή αυτής της πρότασης ήταν μια νίκη (!) καθώς όπως είπε κατάφερε να απορρίψει την πρόταση για την “δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης προσφύγων” που θα ήταν ασφυκτική. Στην θέση της θα δημιουργηθούν μικρά κέντρα, μοιράζοντας το βάρος ισόποσα στα νησιά, την Αθήνα και την Βόρεια Ελλάδα. 

Σύμφωνα όμως με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που είχε στην κατοχή της η “Καθημερινή” (και όπως η ίδια αναφέρει) χθες δεν υπήρχε συγκεκριμένα αναφορά δημιουργίας ενός μοναδικού κέντρου υποδοχής που θα συγκέντρωνε συνολικά 50.0000 πρόσφυγες αλλά μια γενικότερη αναφορά για την ανάγκη να αυξήσει η χώρα την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις συνολικά. 

Όμως, στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής, δέσμια της οποίας εξακολουθεί να είναι η ελληνική κυβέρνηση, έπρεπε οι αποφάσεις της μίνι Συνόδου Κορυφής να παρουσιαστούν ως ελληνική επιτυχία!

Έτσι αντί για “την δημιουργίας μίας κωμόπολης πετύχαμε την δημιουργία παροχής ενοικίου για 20.000 θέσεις που θα βοηθήσει την οικονομία”! όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι είναι μία “ιδέα αμοιβαία επωφελής". 

Προς τι λοιπόν τα πανηγύρια της ελληνικής κυβέρνησης; Η αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα!

Πηγή: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr 26.10.2015 

Σχετική ανάρτηση, για το περιεχόμενο της συμφωνίας στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στο: Σχέδιο 17 σημείων για το προσφυγικό

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω στο Protagon.gr σήμερα:
    Σε κάθε συνάντηση που έχει με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες -ομαδική ή ατομική- ανακαλύπτει και μια «επιτυχία», που η κυβερνητική προπαγάνδα αναλαμβάνει στη συνέχεια να συντηρήσει. Αυτό, βεβαίως, κρατάει λίγο, αφού «κάθε θαύμα τρεις ημέρες»... Τελευταία -αλλά όχι έσχατη- «επιτυχία»: η σκληρά διαπραγματευόμενη κυβέρνησή μας απέτρεψε -λέει- την δημιουργία μιας πόλης 50.000 προσφύγων στην Αθήνα, όπως ζητούσαν οι της κεντρικής Ευρώπης. Και αντ’ αυτού θα δημιουργήσουμε περισσότερες μικρές πόλεις για συνολικά 30.000. Σ’ αυτούς θα προστεθούν άλλες 20.000 με επιδότηση ενοικίου κτλ... Περισσότερα στο http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=43613

    ΑπάντησηΔιαγραφή