1 Οκτωβρίου 2015

Συνωμοσιολογία στο Διαδίκτυο

Το 59% των Ελλήνων θεωρούν ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν προσχεδιασμένη, το 61% ότι ο Κώστας Σημίτης είναι Εβραίος, το 75% ότι η ελληνική κρίση είναι αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου από ξένα κέντρα και το 69% ότι το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί και μας το κρύβουν. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα
του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την Καθημερινή. Και φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. 

Και το πάρτι των συνωμοσιολόγων στο Διαδίκτυο καλά κρατεί. Μια από τις τελευταίες τους θεωρίες: 
"Λοιπόν, ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια πίσω από τη σπουδή της κυβέρνησης να διευκολύνει τις απαλλαγές των μαθητών από τα θρησκευτικά. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση! Το άρθρο 10 του τρίτου Μνημονίου το αναφέρει ξεκάθαρα: «Κατάργηση Θεολογικών Σχολών σε Πανεπιστήμιο από 16.10.2016. Μετατροπή σε Θρησκειολογικές Σχολές του Τμήματος των Φιλοσοφικών Σχολών. Κατάργηση μαθήματος Θρησκευτικών σε όλες τις Εκπαιδευτικές Βαθμίδες και εισαγωγή μαθήματος Θρησκειολογίας από 12.9.2016». Αυτό που επίσης δεν τολμούν να σας πουν τα συστημικά ΜΜΕ είναι ότι στην ίδια σύμβαση προβλέπονται ακόμα «η υποχρεωτική επίσκεψη σε Συναγωγή και Ισλαμικό Τέμενος από Εκπαιδευτική Βαθμίδα του Δημοτικού», η «Κατάργηση μαθήματος Ελληνικής Ιστορίας», ιδίως το κεφάλαιο για την Ελληνική Επανάσταση, η «Κατάργηση Εθνικών Εορτών και Παρελάσεων καθώς επίσης και η «Πρακτική εφαρμογή του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγωγήσεως σε όλες τις Σχολικές Βαθμίδες»".
Και πάλι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, ας το διευκρινίσουμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.
Πρόκειται για μια ακόμα ευφάνταστη θεωρία που ανθεί τις τελευταίες ημέρες στο Ιντερνετ, σατανική μιας και στοχεύει και στην πατρίδα και στη θρησκεία και στην οικογένεια ταυτόχρονα. Εντύπωση προκαλεί ότι έχει αναρτηθεί μέχρι και σε πύλη ενημέρωσης εκπαιδευτικών (dictyo.gr), αποτελώντας μάλιστα το δημοφιλέστερο άρθρο της. Ως «πηγή» αναφέρεται φυσικά το makeleio. gr, η παιδική χαρά των συνωμοσιολάγνων, που ειρήσθω εν παρόδω σύμφωνα με τα στατιστικά της Alexa είναι το 13ο δημοφιλέστερο σάιτ στην Ελλάδα. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αστικοί μύθοι και οι θεωρίες συνωμοσίας επιμένουν ακόμα και όταν έχουν παρουσιαστεί συντριπτικά στοιχεία εναντίον τους, ακόμα και όταν η διάψευσή τους βρίσκεται μόνο ένα κλικ μακριά. 

Δεν είναι τυχαία, πάντως, η διέγερση των συνωμοσιολόγων την εποχή της κρίσης, ούτε ότι βρίσκουν ευήκoα ώτα. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Εμμανουήλ Πολυζόπουλο («Η ψυχολογία των θεωριών συνωμοσίας»), «οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να αναζητούν νόημα σε διαφορετικά τυχαία γεγονότα», να βρίσκουν συνδέσεις, εν τέλει να προσπαθούν να βγάλουν άκρη με τον κόσμο γύρω τους, πόσο μάλλον όταν καταρρέει. Και δεν εξαιρούνται επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι. «Στην ψυχολογία υπάρχει και κάτι που λέγεται επιβεβαίωση προκατάληψης, η τάση στον άνθρωπο να ερμηνεύσει τις πληροφορίες με έναν τρόπο που επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αντιλήψεις και πεποιθήσεις μας.
Υπάρχει επίσης κάτι που ονομάζεται γνωστική ασυμφωνία και συμβαίνει όταν κάποιος αισθάνεται δυσφορία στη σύγκρουση δύο συστημάτων πεποιθήσεων. Για να ξεπεραστεί αυτή η σύγκρουση, θα πρέπει να διαχειριστεί πληροφορίες, με τέτοιο τρόπο που να διατηρεί και τα δύο συστήματα πεποιθήσεων το δυνατόν αναλλοίωτα. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 30.09.2015 
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο: Πάρτι για συνωμοσιολόγους στο Διαδίκτυο
Σχετικές αναρτήσεις:
Θεωρίες συνωμοσίας: Κατασκευάζοντας τον εχθρό... 

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί μου, φιλικά σας γνωστοποιώ την με 25 βιβλία ιστοσελίδα μου....: www.siopi.gr, όπου μπορείτε να βρείτε πάμπολλες διάσπαρτες σφαίρες
    για όλα τα όπλα -στυλό, σφαίρες απολύτως εξοντωτικές των τυράννων μοιροπλαστών μας....: γεια και χαρά...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή