2 Οκτωβρίου 2015

«Εναλλακτικό Νομπέλ» στον πληθυσμό των Νησιών Μάρσαλ

Η απονομή ενός βραβείου σε ολόκληρο πληθυσμό ενός κράτους είναι πρωτόγνωρη. Όμως η απονομή του «εναλλακτικού Νομπέλ» στους 53.000 κατοίκους των Νησιών Μάρσαλ είναι απολύτως σωστή, εκτιμά ο Μάρτιν Μούνιο από την Deutsche Welle.

Τα Νησιά Μάρσαλ (μεταξύ Χαβάης και Παπούας-Νέας Γουινέας) είναι ένας παράδεισος στο μέσο του Ειρηνικού. Είναι απερίγραπτα όμορφα, εν μέρει ακατοίκητα και υπό εξαφάνιση. Στην ατόλη Μπικίνι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν στις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50 συνολικά 67 πυρηνικές δοκιμές. Μεταξύ τους και μια με βόμβα 1.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη της Χιροσίμας. Ο αμερικανός κωμικός Μποπ Χόουπ είχε πει τότε: «Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, βρήκαμε το μόνο σημείο του πλανήτη που είχε παραμείνει αλώβητο από τον πόλεμο και το βομβαρδίσαμε μέχρι που έγινε κόλαση». 

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ατόλη αλλάζοντας πολλές φορές τόπο διαμονής. Το 1968 η Ουάσιγκτον αποφάσισε την επιστροφή των κατοίκων στα Νησιά Μάρσαλ. Δέκα χρόνια αργότερα οι κάτοικοι εγκατέλειπαν και πάλι τις εστίες τους επειδή η ραδιενέργεια στην περιοχή ήταν υπερβολικά υψηλή. Μέχρι σήμερα ο καρκίνος στα Νησιά Μάρσαλ είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου. 

Αμερικανική δοκιμή πυραύλου στα Νησιά Μάρσαλ 

Από τις 30 Νοεμβρίου και οι 53.000 κάτοικοι των νησιών Μάρσαλ μπορούν να αυτοαποκαλούνται κάτοχοι του «εναλλακτικού βραβείου Νόμπελ». Διότι το σύνολο του πληθυσμού και ο υπουργός Εξωτερικών των Νήσων Τόνι ντε Μπρουμ βραβεύονται με το λεγόμενο εναλλακτικό Νομπέλ, που απονέμει κάθε χρόνο το σουηδικό Ίδρυμα Right Livelihood, για τον μακροχρόνιο αγώνα τους υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού.

Όμως τα Νησιά Μάρσαλ, όπως και άλλα νησιά της περιοχής, απειλούνται άμεσα από την κλιματική αλλαγή. Bρίσκονται αντιμέτωπα με ξηρασίες, με ελλείψεις σε πόσιμο νερό και την συνεχιζόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο κίνδυνος για να πολλά νησιά να καταποντισθούν μια μέρα στον ωκεανό είναι υπαρκτός!

Τα Νησιά Μάρσαλ αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για την τύχη που ίσως να έχει κάποτε ο πλανήτης μας λόγω βλακείας, απληστίας και εγωισμού. Οι 53.000 άνθρωποι το συνειδητοποίησαν αυτό και αντιστάθηκαν με όσες δυνάμεις είχαν στα πυρηνικά όπλα και την κλιματική αλλαγή. Θα έπρεπε να αποτελέσουν υπόδειγμα για εμάς. Έτσι ώστε κάποτε να ακούσουμε ότι το «εναλλακτικό Νομπέλ» απονέμεται σε 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη γη, που απειλείται.

Πηγή: Deutsche Welle 01.10.2015
Ολόκληρο το άρθρο στο: http://dw.com/p/1GhSL






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου