8 Οκτωβρίου 2015

Το Βόρειο Σέλας «χρωμάτισε» τον ουρανό σε Βρετανία και Ιρλανδία. Φωτογραφίες

από HuffPost Greece 

Μια μαγευτική βραδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν κάτοικοι της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας αλλά και της Ιρλανδίας καθώς το Βόρειος Σέλας «χρωμάτισε» τον σκοτεινό ουρανό με τα πιο εντυπωσιακά χρώματα ενώ έπεται και συνέχεια.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το φαινόμενο Aurora Borealis, όπως είναι γνωστό στα λατινικά θα είναι ορατό και τις επόμενες ημέρες σε αρκετές πόλεις, όπως το Μάντσεστερ και η Λίντς ενώ η θέαση του φαινόμενου είναι εφικτή φέτος, όπως εξηγούν οι επιστήμονες εξαιτίας του τρόπου που ευθυγραμμίζεται η Γη με τον Ήλιο.


Το Σέλας θεωρείται ένα από τα ωραιότερα φαινόμενα που έχει να προσφέρει η φύση: ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, αιφνίδιες εμφανίσεις και γρήγορες μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση τουαν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου μάλιστα φέρεται να είναι ο Αριστοτέλης. Η φωτοβολία της ατμόσφαιρας (πάντα κατά τον Αριστοτέλη) δεν είναι ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου αυτού παρουσιάζουν χάσματα. Και είναι εκείνα που παρουσιάζουν ακριβώς το Σέλας ως «ουράνιες κουρτίνες» που κυματίζουν ή «ουράνιες μπαλαρίνες», όπως χαρακτηρίζεται το φαινόμενο από τους σύγχρονους παρατηρητές.


Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων) από το διάστημα, τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης. 

Πηγή: www.huffingtonpost.gr
Φωτογραφίες: από twitter.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου