9 Οκτωβρίου 2015

Το Νομπέλ Ειρήνης για τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία

Το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας είναι τελικά ο νικητής του φετινού Νομπέλ Ειρήνης. Όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Ακαδημία Νομπέλ το βραβείο απονέμεται στο Κουαρτέτο «για τις προσπάθειές του στη δημιουργία μίας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία, μετά την «Επανάσταση των Γιασεμιών».

To Κουαρτέτο συστάθηκε το 2013 σε εποχή έντονων κοινωνικών αναταραχών και δολοφονικών ενεργειών στην Τυνησία που έθεταν σε κίνδυνο τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας. Αποτελείται από την Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (UGTT), την Ένωση Εργοδοτών (UTICA), τον Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Η Νορβηγική Ακαδημία εξέφρασε την ελπίδα ότι το βραβείο Νομπέλ θα διασφαλίσει την πορεία της Τυνησίας προς τη δημοκρατία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το Νομπέλ είναι κίνητρο «για όλους όσοι θέλουν να συμβάλλουν στην ειρήνη και τη δημοκρατία στην Εγγύς Ανατολή, την Βόρεια Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο».

Το Νομπέλ Ειρήνης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 850.000 ευρώ) και απονέμεται στις 10 Δεκεμβρίου την επέτειο θανάτου του εφευρέτη της δυναμίτιδας, ο οποίος θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία.

Σημειώνεται ότι στα μεγάλα φαβορί για την κορυφαία διάκριση περιλαμβάνονταν ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Πηγή: Deutsche Welle (http://dw.com/p/1GlX1)

Σχετικές αναρτήσεις:
Στη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς το Νομπέλ Λογοτεχνίας
To Νόμπελ Χημείας σε ερευνητές του DNA
Νόμπελ σε δύο φυσικούς των μικροσωματιδίων
Νόμπελ για την καταπολέμηση των παρασίτων






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου