5 Ιουνίου 2016

Στις κάλπες οι Ελβετοί για ένα βασικό εισόδημα για όλους

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ελβετοί προκειμένου να αποφασίσουν για την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος για όλους, εργαζόμενους και άνεργους. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πρόταση που υποβλήθηκε από μη-κομματική ομάδα δεν είναι πιθανό να υπερψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, οι Ελβετοί είχαν ήδη αρνηθεί να αυξηθούν οι ημέρες αδείας των εργαζομένων από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, φοβούμενοι μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η λαϊκή πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» (RBI) προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε έχουν δουλειά είτε δεν έχουν. Το ποσό του εισοδήματος αυτού μένει να καθοριστεί, αλλά η ομάδα που είχε την πρωτοβουλία προτείνει τη χορήγηση 2.500 ελβετικών φράγκων (2.260 ευρώ) ανά ενήλικα -πολύ μικρό ποσό για να ζει κανείς στην Ελβετία- και 650 ελβετικά φράγκα για κάθε ανήλικο.

Αυτό θα απαιτούσε έναν πρόσθετο προϋπολογισμό περίπου 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (22,6 δισ. ευρώ) ετησίως, που θα χρηματοδοτείτο από νέους φόρους. 
 

«Είναι ένα όνειρο που υπάρχει εδώ και καιρό», αλλά που έχει γίνει «αναγκαιότητα» απέναντι στη μεγάλη ανεργία που προκαλείται από την αύξηση της αυτοματοποίησης, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρικτής της πρωτοβουλίας.

Η κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα καταγγέλλουν ένα ουτοπικό και πανάκριβο σχέδιο. «Είναι ένα παλιό όνειρο, λίγο μαρξιστικό. Γεμάτο καλά και ειλικρινή συναισθήματα, αλλά χωρίς οικονομική σκέψη» ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών στη Γενεύη Σαρλ Βιπλόζ. Πρόσθεσε πως αν η σχέση μεταξύ αμοιβής και εργασίας κοπεί, οι άνθρωποι θα κάνουν λιγότερα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο gfs.bern, το 71% των Ελβετών θα καταψηφίσει την πρόταση. 



Και κάποιες αναρτήσεις για Ελβετία:
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Λουκέρνη (Luzern) Ελβετία
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Βασιλεία (Basel) Ελβετία
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Ραϊνφέλντεν (Rheinfelden) Ελβετία
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Σολοτούρν (Solothurn), Ελβετία
Το Αφηρημένο Blog: Ταξίδια: Μπάζελλαντ (Baselland), Ελβετία






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Oι Ελβετοί απέρριψαν μαζικά σήμερα την θέσπιση ενός εγγυημένου βασικού εισοδήματος για όλους, μισθωτούς ή άνεργους, ένα σχέδιο μοναδικό στον κόσμο που πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις στην χώρα. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το 76,9% των ψηφοφόρων απέρριψαν το αμφιλεγόμενο αυτό σχέδιο. Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ανήλθε σε 46%. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάσου να γινόταν στην Ελλάδα ένα τέτοιο ή περίπου ίδιο δημοψήφισμα, 99% θα έπαιρνε το Ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή