7 Σεπτεμβρίου 2013

G20: Χάσμα ΗΠΑ - Ρωσίας για επέμβαση στη Συρία

Με τους ηγέτες διχασμένους στο φλέγον ζήτημα της Συρίας, έπεσε η αυλαία της συνόδου G20 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, που μόνο τυπικά- όπως αποδείχθηκε- ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία. 

Έντεκα χώρες καταδικάζουν τη χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς και απαιτούν ισχυρή διεθνή απάντηση, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να στηρίζει τη Δαμασκό. 

«Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι δεν περιμένω από την Ρωσία να συμφωνήσει μαζί μου για τα χημικά όπλα στη Συρία», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα. «Με δεδομένη την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του θέματος, αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων, τότε απαιτείται μια διεθνής αντίδραση και αυτή δεν θα προκύψει μέσα από το ΣΑ του ΟΗΕ» τόνισε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, 11 χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία), καταδικάζουν τη χρήση χημικών από το συριακό καθεστώς και απαιτούν ισχυρή διεθνή απάντηση, χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα σε στρατιωτική δράση.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για μία σθεναρή διεθνή απάντηση απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας συνείδησης, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πως αυτού του είδους οι ακρότητες δεν θα πρέπει ουδέποτε να επαναληφθούν. Οσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα κληθούν να λογοδοτήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας που προσυπογράφουν οι 11 χώρες και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της συνόδου στην Αγία Πετρούπολη.

Διαφοροποιούμενος σαφώς από το εν λόγω επιχείρημα των θιασωτών της στρατιωτικής επέμβασης, ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τους Σύρους αντάρτες για την επίθεση με χημικά, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» και υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα συνεχίζει να στηρίζει την Δαμασκό.

«Αν θα βοηθήσουμε την Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Την βοηθάμε τώρα. Τους προμηθεύουμε με όπλα, συνεργαζόμαστε στον οικονομικό τομέα και ελπίζω ότι θα συνεργαστούμε περισσότερο στο ανθρωπιστικό κομμάτι…για την παροχή βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους- τους πολίτες- που βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη θέση».

Υποστήριξε επίσης ο Πούτιν, ότι οι περισσότερες χώρες ήταν αντίθετες με την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, επισημαίνοντας ότι μόνο οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία υποστήριξαν την χρήση βίας κατά του Άσαντ. Πρόσθεσε ότι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής δράσης, αλλά υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι η βρετανική βουλή έχει ήδη απορρίψει την ιδέα αυτή.

________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr 06.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου