8 Σεπτεμβρίου 2013

Σαλβαδόρ Αλιέντε, πριν 40 χρόνια.

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του δημοκρατικά εκλεγμένου αριστερού προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, στις 11 Σεπτέμβρη του 1973 στο Σαντιάγκο.

Η ημέρα του θανάτου του ήταν και η πρώτη ημέρα της 17χρονης φασιστικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ που ακολούθησε, κατά την διάρκεια της οποίας φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες άνθρωποι.

Πλήθος από εκδηλώσεις οργανώνονται όχι μόνο στη Χιλή αλλά και πολλά σημεία του κόσμου, με αφορμή την συμπλήρωση των σαράντα χρόνων από το θάνατο του Αλιέντε. Στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί να προβληθούν παλιές και σύγχρονες ταινίες (μεταξύ αυτών και το "Βρέχει στο Σαντιάγκο"του Ελβιο Σότο), που σχετίζονται με τον μεγάλο χιλιανό ηγέτη, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Πέμπτη 5 ως την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου. Θα λειτουργήσει επίσης έκθεση και φωτογραφίας. «Είναι σπαράγματα μνήμης, από μια ευγενική παρουσία που έμελλε να μαρτυρήσει για να περάσει στον μύθο, μια μελαγχολική αλλά επ' ουδενί θλιβερή επιστροφή στις μέρες του βιωμένου ονείρου» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οργανωτές της εκδήλωσης. 


Ο γιατρός Σαλβαδόρ Αλιέντε, δηλωμένος μαρξιστής, με τη στήριξη του κομμουνιστικού κόμματος και άλλων αριστερών δυνάμεων, είχε κερδίσει την εξουσία το 1970. Ακολουθώντας πιστά τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού προσπάθησε να υλοποιήσει τα σχέδιά του για την ανακατανομή του πλούτου, την εθνική ανεξαρτησία και την εθνικοποίηση των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας του. 

Στην ομιλία του μετά την εκλογική του νίκη, ο Αλιέντε είχε δηλώσει: «Αξιώνουμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, να αποδείξουμε ότι μπορούν να γίνουν βαθιές αλλαγές που αποτελούν επανάσταση. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση δημοκρατική, εθνική, επαναστατική και λαϊκή που θα οδηγήσει στον Σοσιαλισμό». Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, στις 3 Νοεμβρίου του 1970, άρχισε να εφαρμόζει ένα ευρύτατο πρόγραμμα σοσιαλιστικών μεταρρυθμίσεων κρατικοποιώντας μεγάλες εκτάσεις γης, τον ορυκτό πλούτο της χώρας και τις τράπεζες.

Επειδή στο πρόγραμμα του περιλαμβανόταν και η κρατικοποίηση των μεταλλείων χαλκού (τα οποία ανήκαν σε Αμερικάνους ιδιώτες), έπρεπε, σύμφωνα με την τότε αμερικάνικη πολιτική, να ανατραπεί. Η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του απέτυχε. Παρ’ όλα τα δεινά της χώρας, λόγω του οικονομικού αποκλεισμού που στη συνέχεια επέβαλε ο ο Λευκός Οίκος, η δημοτικότητα του Αλιέντε συνεχώς αυξανόταν.

Τον Ιούνιο του 1973 οργανώνεται ένα δεύτερο πραξικόπημα που κατεστάλη από τη νόμιμη ηγεσία του στρατού και τον στρατηγό Πρατς. Μετά την καταστολή, ο στρατηγός Πρατς συμβούλεψε τον Αλιέντε να δώσει όπλα ανοίγοντας τα οπλοστάσια. Ο Αλιέντε όμως όντας πιστός στις αξίες του, του απάντησε: "Όχι. Αυτή η επανάσταση θα γίνει χωρίς σταγόνα αίμα. Βασίζεται σε αξίες και όχι στην βία".

Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Αγιέντε αποφασίζει να αλλάξει την ηγεσία του στρατού και στην θέση του Πρατς τοποθετεί τον Αουγούστο Πινοσέτ. Την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 1973 γίνεται συγχρονισμένη επίθεση από ξηρά και αέρα στο προεδρικό μέγαρο. Η δημοκρατία καταλύεται και στην εξουσία ανεβαίνει ο Πινοσέτ.

Λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, 65 χρονών τότε, αφού έκαμε διάγγελμα προς το χιλιανό λαό, αμέσως μετά αυτοκτόνησε. Ήταν 11 Σεπτέμβρη του 1973.

________________
Πηγές: http://www.tovima.gr 03.08.2013 και http://el.wikipedia.org/wiki






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου