4 Σεπτεμβρίου 2013

Putin: Εάν αποδειχθεί η χρήση χημικών, ναι σε επέμβαση στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει η Ρωσία τη συγκατάθεσή της σε άσκηση στρατιωτικής βίας εγκεκριμένης, ωστόσο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εφόσον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο Associated Press και το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Εάν υπάρχει ένδειξη ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και τι είδους από τον τακτικό στρατό... τότε η απόδειξη αυτή πρέπει να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και πρέπει να μας πείθει. Κατόπιν τούτου είμαστε έτοιμοι να δράσουμε με τον πλέον αποφασιστικό και σοβαρό τρόπο». 

Παράλληλα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τάχθηκε ενάντια σε μία μονομερή επέμβαση στη Συρία (από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της), τονίζοντας ότι στρατιωτικό χτύπημα χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελέσει μία «επιθετική ενέργεια». Σημείωσε ακόμη ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσει για τον τρόπο δράσης της Ρωσίας σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, χωρίς μία έγκριση από τον ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, είχε δηλώσει ότι η χρήση βίας είναι νόμιμη μόνο όταν γίνεται για λόγους αυτοάμυνας ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, αυτό θα συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και ένα εξοργιστικό έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία» τόνισε ο Μπαν Γκι-μουν.

______________________
Πηγές: http://www.ethnos.gr και http://www.tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου