5 Σεπτεμβρίου 2013

Άναψε η φλόγα του κυπριακού φυσικού αερίου

Στις ιστορικές ημέρες για την Κύπρο καταγράφεται η σημερινή, καθώς άναψε η φλόγα από το φυσικό αέριο που βγήκε στην επιφάνεια, στο τεμάχιο «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σηματοδοτώντας την πρώτη δοκιμαστική παραγωγή κυπριακού φυσικού αερίου.

Από τις αναλύσεις που θα γίνουν, θα διαπιστωθεί η ποιότητα, η ροή και η πίεση του φυσικού αερίου. Η διαδικασία ανάδυσης από το τεμάχιο «Αφροδίτη» άρχισε το πρωί και οι μετρήσεις θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες.

Η πίεση και η ροή είναι δεδομένα εξαιρετικής σημασίας, αφού αποτελούν τη φυσική δύναμη, η οποία θα οδηγεί το αέριο στην πλατφόρμα εξόρυξης και στη συνέχεια με αγωγούς στην περιοχή Βασιλικού.

Ανακοινώσεις για την ποσότητα του φυσικού αερίου αναμένονται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, προς το τέλος του 2019 με αρχές του 2020 αναμένεται χρήση και εξαγωγή του φυσικού αερίου.


Στις 22 Αυγούστου η Delek Drilling και η Avner Oil, εταίροι της Noble στο τεμάχιο 12, ανακοίνωσαν ότι εγκρίθηκε η απόφαση για τη δοκιμή παραγωγής γεώτρησης. Το κόστος της δοκιμής παραγωγής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 64 εκατομμύρια δολάρια. Οι δοκιμές παραγωγής αναμένεται να διαρκέσουν έναν μήνα.

Η Noble εκτιμά ότι οι ρυθμοί παραγωγής κατά τη διάρκεια της δοκιμής θα φτάσουν τα 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως.

Τη δοκιμή θα διεξάγει η πλατφόρμα ENSCO 5006, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 για σκοπούς ερευνητικής γεώτρησης.

Στο μεταξύ, στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος δήλωσε ότι τον Οκτώβριο στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό θα συζητηθούν και τα θέματα των φυσικών πόρων. Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή έγιναν για το πετρέλαιο και «ευχήθηκε να μην υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο».

________________
Πηγές:
http://www.kathimerini.gr και http://www.ethnos.gr 05.09.2013






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Τι συνέβη τελικά;
    Διαβάζω στο "Έθνος" σε νεότερη ενημέρωση:
    Κύπρος: Περιμένοντας τη φλόγα που δεν άναψε
    Το περιβόητο «άναμμα της φλόγας» από την καύση του φυσικού αερίου του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ δεν μπόρεσε τελικώς να ολοκληρωθεί με επιτυχία, σήμερα Πέμπτη, λόγω μηχανικών επιπλοκών. Οπως αναφέρεται σε αποψινή ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, οι εργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα.
    Σχόλιο (δικό μου): Αυτά συμβαίνουν τελικά όταν η ενημέρωση τρέχει πριν τα γεγονότα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή