3 Σεπτεμβρίου 2013

Η λειτουργία των δήμων

Για δεκαετίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το πεδίο άσκησης των πελατειακών πολιτικών, με χαρακτηριστικότερο φαινόμενο εκείνο της διαρκούς πρόσληψης υπαλλήλων καθαριότητας, οι οποίοι την επόμενη ημέρα, ως διά μαγείας, αποκτούσαν άλλη ειδικότητα. Αποτέλεσμα η δημιουργία ενός συστήματος εντελώς αντιπαραγωγικού και βαθύτατα διεφθαρμένου. 
Το να δουλέψουν σήμερα οι δήμοι ορθολογικά, δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό.

Αυτά, μεταξύ άλλων, επισημαίνει σήμερα σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα "Εθνος".
Δείτε το ενδιαφέρον αυτό άρθρο στη συνέχεια: 

Η λειτουργία των δήμων

από το "ΕΘΝΟΣ" Γνώμη. 

Η αξιολόγηση και ανακατανομή του προσωπικού των δήμων αποτελεί μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μπορέσουν οι δήμοι υπό τις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες των πολιτών, αλλά και να περιορίσουν τη σπατάλη των περιορισμένων πόρων.

Για δεκαετίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το πεδίο άσκησης των πελατειακών πολιτικών που γέμισαν τους δήμους, τις νομαρχίες, τις περιφέρειες με χιλιάδες υπαλλήλους, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και προγραμματισμό. Οταν αρκούσε το μπιλιέτο από τον δήμαρχο ή τον δημοτικό σύμβουλο για να διοριστεί κάποιος στον δήμο σε οποιαδήποτε θέση, καθώς έτσι κι αλλιώς μετά από λίγο καιρό ένα άλλο μπιλιετάκι θα εξασφάλιζε την αργομισθία ή τη μετάταξη σε ένα «καθαρό» πόστο. Και έτσι όλο και λιγότεροι ηρωικοί υπάλληλοι αγωνίζονταν να ανταποκριθούν στις διαρκώς διευρυνόμενες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ οι δήμοι προσλάμβαναν όλο και περισσότερους υπαλλήλους.

Είναι το κλασικό φαινόμενο της διαρκούς πρόσληψης υπαλλήλων καθαριότητας οι οποίοι την επόμενη ημέρα αποκτούσαν ως διά μαγείας άλλη ειδικότητα. 'Η η άλλη περίπτωση δήμων με πολλαπλάσιο αριθμό υπαλλήλων καθαριότητας από γειτονικούς δήμους με υπερδιπλάσιο πληθυσμό.

Αυτή η ανισοκατανομή, σε συνδυασμό με την αναξιοκρατία και την πλήρη έλλειψη αξιοκρατίας οδήγησε σε ένα σύστημα εντελώς αντιπαραγωγικό, αλλά γι' αυτόν το λόγο και βαθύτατα διεφθαρμένο.

Όλες οι αλλαγές και ρυθμίσεις που τώρα προγραμματίζονται δεν πρέπει να γίνουν μόνο και μόνο με επιδίωξη την περιστολή των δαπανών και τη μείωση προσωπικού και κυρίως δεν πρέπει να δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για κάποια «εξωφρενική» απαίτηση της τρόικας.

Το να δουλέψουν οι δήμοι ορθολογικά, με οικονομία πόρων και δυναμικού, συντονισμένα και με προγραμματισμό, δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό.

______________
Πηγή: http://www.ethnos.gr 03.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου