5 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Είναι μόνο ανικανότητα;

Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης, που παραμένει δέσμια του πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Οι πολίτες της συνεχίζουν να πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης.
Και όλα αυτά γιατί, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", η προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου ως «ενδιάμεσης λύσης», μέχρι δηλαδή να έρθει το δικό της με στόχο τη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, έχει εξελιχθεί σε μια κωμικοτραγική ιστορία με πολλά επεισόδια, με ευθύνη όλων των από τότε κυβερνήσεων και όχι μόνον.

Αναδημοσιεύω στη συνέχεια το σχετικό άρθρο από το σημερινό philenews.com: 

Είναι μόνο ανικανότητα; 

του Αρίστου Μιχαηλίδη

Πού να αποδώσουμε αυτή την περιπέτεια που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες για την «ενδιάμεση λύση»; Σε ανικανότητα; Σε διαπλοκές και συμφέροντα; Σε σχέδιο (ποιων, των αρειανών;) να συνεχιστεί επ' άπειρον η κοροϊδία και η απομύζηση του λαού μέσω του πετρελαίου της ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου); Πάντως, αν εξεταστεί η υπόθεση από τότε που ξεκίνησε μπορεί να αποδειχθεί και η πιο ηχηρή απόδειξη πολιτικής ανικανότητας. Διότι, η προσπάθεια για έλευση φυσικού αερίου ως «ενδιάμεση λύση», μέχρι δηλαδή να έρθει το δικό μας, με στόχο να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού, ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και εξελίσσεται με κωμικά (ή κωμικοτραγικά;) επεισόδια. Τώρα μαθαίνουμε ξαφνικά ότι με τις λύσεις που παρουσιάστηκαν μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν θα μειωθεί η σφαγιαστική τιμή του ηλεκτρισμού, αλλά μπορεί και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Οι μπερδεμένες εξηγήσεις της ΑΗΚ, δεν είναι κατανοητές. Εμείς ξέρουμε κάτι πολύ απλό: Ότι η πολιτική μας ηγεσία απέτυχε να ανταποκριθεί στο επείγον ΚΑΙ αυτού του ζητήματος και ότι οι πολίτες και οι μπατιρισμένες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα της Ευρώπης και ότι, επίσης, η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης, που παραμένει δέσμια του πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρισμού. 

Όταν το 2007 η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για έλευση φυσικού αερίου, είχαμε έναν πολιτικό πόλεμο τεραστίων διαστάσεων. Η κυβέρνηση, μετά από πολλές μελέτες και διαβουλεύσεις, είχε αποφασίσει να γίνει χερσαία μονάδα (τερματικό, το λέμε σήμερα) υποδοχής και επεξεργασίας φυσικού αερίου, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή, που είναι χρονοβόρα, θα προχωρούσαμε με πλωτή μονάδα για να έχουμε πιο σύντομα το φυσικό αέριο. Έγινε ο χαμός. Συζητήσεις στη Βουλή, αντιδράσεις από την ΑΗΚ, αβάσιμες κατηγορίες για διαπλοκές και μίζες, μέχρι και το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος το έμπλεξαν για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι κάτι βρομά στην υπόθεση. Τελικά, το μόνο που βρομούσε ήταν ότι ήταν προεκλογική περίοδος και τα κόμματα ήθελαν να εξυπηρετήσουν τις συντεχνίες της ΑΗΚ, που φώναζαν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί κάτι τέτοιο διότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα πληγούν τα συμφέροντα της ΑΗΚ. Τελικά, η Βουλή, με ΔΗΣΥ (μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου διαφώνησε και κατάγγειλε ότι δημιουργούν ακόμα ένα μονοπωλιακό καθεστώς), ΑΚΕΛ αλλά και ΔΗΚΟ, το κόμμα του Τάσσου, καταψήφισαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο και ψήφισαν άλλο με το οποίο απαγόρευαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) να δώσει οποιαδήποτε άδεια μέχρις ότου ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση για να έρθει φυσικό αέριο μέσω χερσαίου τερματικού. Πέρασαν εφτά χρόνια, πληρώσαμε τα μαλλιοκέφαλά μας στην ΑΗΚ και το χερσαίο τερματικό ακόμα το συζητούμε! 

Μετά ήρθε η κυβέρνηση Χριστόφια και το 2011 παρά τρίχα να υπογράψει συμφωνία με τη βρετανική Shell για να προμηθεύει την Κύπρο με φυσικό αέριο για 20 χρόνια (ναι, είκοσι!), από το 2015 μέχρι το 2035, έναντι €7,5 δισεκατομμυρίων. Και άλλα €600 εκατομ. για να κατασκευάσουμε τερματικό. Εμείς οι χουβαρντάδες! Έγινε φασαρία και ναυάγησε κι αυτή η φαεινή ιδέα των δισεκατομμυρίων, των μιζών και της βλακείας, που ενώ το 2020 θα έχουμε, λένε, δικό μας αέριο, θα συνεχίζαμε να αγοράζουμε από τη Shell. 

Τώρα, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο οποίος το 2007 ήταν ο πρωταγωνιστής του πολέμου εναντίον της πλωτής μονάδας, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Παπαδόπουλου, πάμε ξανά στη λύση πλωτής μονάδας, αλλά, τώρα υπάρχουν άλλες επιπλοκές… Εμείς πάντως, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης κι ας μην μας έμεινε μία.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου