5 Οκτωβρίου 2015

Απειλείται με διάσπαση η συντηρητική παράταξη;

Αφηρημένα ...Σχόλια
Εντύπωση προκαλούν οι αναφορές περί διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας στο Βήμα, με αφορμή την προεκλογική μάχη για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της, παρότι ιστορικά έχει επιβεβαιωθεί ότι αν κάτι γνωρίζει καλά η συντηρητική παράταξη, σε αντίθεση με την λεγόμενη προοδευτική, αυτό είναι η διαφύλαξη της ενότητάς της.


Συγκεκριμένα, σε άρθρο του ο Άρης Ραβανός στο Βήμα, με τίτλο "Υπόγειος πόλεμος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας" μεταξύ άλλων αναφέρει: 
"Η συντηρητική παράταξη που εκπροσωπείται επί περίπου 55 χρόνια από ένα μεγάλο κόμμα – Ελληνικός Συναγερμός, ΕΡΕ και ΝΔ – για πρώτη φορά απειλείται σοβαρά με το ενδεχόμενο να διασπαστεί". "Η ΝΔ εισήλθε στην πιο κρίσιμη εσωκομματική αναμέτρηση, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς το αύριο της παράταξης". "Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη ΝΔ παραπέμπουν στο Βυζάντιο, όπου κυρίαρχες ήταν οι ίντριγκες και οι ραδιουργίες". "Στην αρένα βρίσκονται οι κλασικές οικογένειες της Δεξιάς, Καραμανλή και Μητσοτάκη, τα κομματικά τζάκια, οι βαρόνοι, οι φύλαρχοι αλλά και στελέχη της νεότερης γενιάς με φόντο την εσωκομματική νομή της εξουσίας"...

Όμως, οι σημερινοί υποψήφιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τυχόν απόπειρα διάσπασης με τη δημιουργία νέου κόμματος, από κάποιον που θα αποτύχει να εκλεγεί αρχηγός της ΝΔ, για προσωπικούς και όχι ιδεολογικούς λόγους (που δεν φαίνεται να υπάρχουν), θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και παλιότερα ανάλογες κινήσεις. Θα έχει την τύχη της ΔΙΑΝΑ (του Κωστή Στεφανόπουλου) ή της ΠΟΛΑΝ (του Αντώνη Σαμαρά) ή του ΛΑΟΣ (του Γιώργου Καρατζαφέρη). Η προάσπιση γενικά των κεκτημένων είναι βασική αρχή της συντηρητικής παράταξης και αυτό φαίνεται να διαφεύγει από τον αρθρογράφο του Βήματος. Εκτός και αν απλά ο ίδιος εκφράζει κάποιους "ευσεβείς πόθους του". 

Εξάλλου, έχω την εντύπωση, πως κάποιος από του παλιότερους θα θυμίσει στον τυχόν επίδοξο αρχηγό νέου κόμματος τον περίφημη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ: "Όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος"! 

Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου από Το Βήμα






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Το "αρχηγηλίκι" είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα και όχι μόνο στα πολιτικά κόμματα αλλά και σε οργανισμούς, επιχειρήσεις κλπ. Ίσως γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστσύνης στους άλλους, ίσως γιατί οι κανόνες όπου υπάρχουν δεν τηρούνται, ίσως... Είναι πάντως ένα καλό θεμα μελέτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή