6 Οκτωβρίου 2015

Απόφαση-σταθμός για τα προσωπικά δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση ακύρωσε συμφωνία ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κάνοντας δεκτή προσφυγή Αυστριακού χρήστη διαδικτύου.

O Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ στην ψηφιακή εποχή. Με αυτόν τον τρόπο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung περιέγραψε, σύμφωνα με τη 
Deutsche Welle, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργου να δικαιώσει τον Αυστριακό ακτιβιστή του διαδικτύου Μαξιμίλιαμ Σρεμς (φωτογραφία επάνω αριστερά) και να ακολουθήσει την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του εν λόγω Δικαστηρίου στη θέση ότι στις ΗΠΑ τα προσωπικά δεδομένα δεν προστατεύονται επαρκώς.

Σε μιαν απόφαση ιστορικής σημασίας με αλυσιδωτές συνέπειες ο Ευρωπαίος νομοθέτης δικαίωσε τον προσφεύγοντα και ακύρωσε τη συμφωνία Safe Harbor, που επέτρεπε τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, στο εξής οι εθνικές Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα μπορούν να εξετάζουν εντελώς ανεξάρτητα εάν η μεταφορά προσωπικών δεδομένων πληροί όλες τις προϋποθέσεις ανεξαρτήτως αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σημερινή απόφαση θα έχει τεράστιες συνέπειες για κολοσσούς, όπως η Google, το Facebook ή το Amazon. Η απόφαση αφορά συνολικά 4.400 εταιρείες, που στο πλαίσιο της συμφωνίας Safe Harbor μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έστελναν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων προς αποθήκευση, πλήττει όμως κυρίως τις μικρού μεγέθους εταιρείες που δεν διαθέτουν νομικούς συμβούλους και τεχνολογικές δυνατότητες για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, όπως μπορεί να το κάνει για παράδειγμα η Google. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει με τεράστιο κόστος να αλλάξουν ριζικά δομές αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων εντός της ΕΕ, ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει κανείς. Η άλλη λύση θα ήταν να αποδεχθούν οι ΗΠΑ τα ευρωπαϊκά στάνταρντς προστασίας δεδομένων, που όμως για λόγους πολιτικούς φαντάζει αδιανόητο. 

Πηγή: Deutsche Welle
Περισσότερα στο http://dw.com/p/1GjNL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου