10 Ιουλίου 2016

Οι τρεις επίδοξοι «καναλάρχες του κυρίου Παππά»

(upd) Εκτενές ρεπορτάζ για τα νέα αλλά γνωστά πρόσωπα που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής». Με βασικό τίτλο «Οι καναλάρχες του κυρίου Παππά», το «Βήμα» αναφέρεται στον Χρήστο Καλογρίτσα, τον Ιβάν Σαββίδη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό. 

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση άλωσης των τηλεοπτικών σταθμών.
Οι καναλάρχες του κ. Παππά. Οι υπόγειες διαδρομές και οι δεσμοί των επίδοξων διεκδικητών της TV με τη νέα εξουσία. Με διαδικασίες φαστ τρακ θέλουν να επιβάλουν τους εκλεκτούς τους. Ειναι ο υπέρτιτλος, ο τίτλος και οι υπότιτλοι του πρωτοσέλιδου άρθρου. 

Σε άλλο δε άρθρο στο Το καλοκαίρι της μεγάλης τηλεοπτικής σφαγής, αναφέρεται στα θέματα: Η μονομαχία των 10 - Το σκηνικό στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Οι προθεσμίες, οι αντιπαραθέσεις και οι «φαστ τρακ» διαδικασίες. 

Ως «άνθρωπο από το ημίφως» χαρακτηρίζει η εφημερίδα το «Βήμα» τον Χρήστο Καλογρίτσα, εργολάβο και έκδοτη στα τέλη της δεκαετίας του 1980, της εφημερίδας Πρώτη (Χρ. Καλογρίτσας: Ο άνθρωπος του ημίφωτος, οι παλιοί σύντροφοι, η «Πρώτη» και η TV). Σχετικά με την κατασκευαστική του δραστηριότητα το «Βήμα» μεταξύ άλλων αναφέρει: Ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει πάνω από 30 χρόνια παρουσίας στον χώρο των κατασκευών. Η εταιρεία Τοξότης ΑΕ κατέχει πτυχίο 6ης Τάξης για ανάληψη δημοσίων έργων και έχει προετοιμαστεί ώστε να διεκδικήσει έργα και με το σύστημα Αυτοχρηματοδότησης και Εκμετάλλευσης (ΣΔΙΤ). Εμφανίζει πολλές και διαφορετικές συνέργειες, κυρίως με την Ακτωρ της οικογένειας Μπόμπολα. H εταιρεία του πρόσφατα πρωταγωνίστησε σε μια συγχώνευση πολλών εταιρειών. Η Τοξότης τέθηκε επικεφαλής του σχήματος. Κάπου εδώ ο Χρήστος Καλογρίτσας συναντά και πάλι τους συντρόφους του, καθώς η Τοξότης εξαγοράζει την εταιρεία Μέδουσα, όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ, του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του Πρωθυπουργού, μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα. Επίσης το «Βήμα» αναφέρεται και στην κουμπαριά του Χ. Καλογρίτσα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Το «Βήμα» παραθέτει μάλιστα και τις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ το 2009 μεταξύ του Χρήστου Καλογρίτσα και του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κατασκευαστής εκδήλωνε την αγάπη του για τον επικίνδυνο κακοποιό (Ο εργολάβος που αγαπούσε τον βαρυποινίτη).   

Με τίτλο «Ιβάν Σαββίδης: Ο τσιγαράς από το Ροστόφ που επιθυμεί τώρα και κανάλι», η εφημερίδα αναφέρεται και στις επενδυτικές δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη. Μεταξύ άλλων σημειώνει: Ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 από το μακρινό Ροστόφ της Ρωσίας για να διαπραγματευθεί την εξαγορά του ΠΑΟΚ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εξι χρόνια μετά, το 2012, αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ. Το 2013 απέκτησε μέσω διεθνούς διαγωνισμού το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, η οποία βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, έναντι 5 εκατ. ευρώ. Από τότε ως σήμερα έχει επενδύσει άλλα 30 εκατ. ευρώ στη ΣΕΚΑΠ. Παράλληλα πλειοδότησε με 14 εκατ. ευρώ και απέκτησε μέσω διαγωνισμού έκταση 210 στρεμμάτων στο Παλιούρι Χαλκιδικής και το ξενοδοχείο Ξενία εντός της έκτασης. Επιπλέον πλειοδότησε στον διαγωνισμό εκμίσθωσης του ιστορικού ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ για 30 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 1,7 εκατ. ευρώ. Από το 2013 έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια και είναι δημότης Θέρμης. Πρόσφατα έναντι 2,5 εκατ. ευρώ απέκτησε τη βίλα-ορόσημο της Θεσσαλονίκης που ανήκε στον Νίκο Ζαρντινίδη, πρώην υπουργό Δημοσίων Εργων επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τελευταία ηχηρή παρέμβασή του στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον ήταν η κάθοδός του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μέσω της εταιρείας Dimera Media Investments Limited.

Τέλος, για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, το βασικό ερώτημα σύμφωνα με το «Βήμα» είναι αν η διεκδίκηση άδειας από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού στοχεύει στο κέρδος ή την ασυλία (Βαγγέλης Μαρινάκης: Γιατί θέλει να παίξει μπάλα και με την ΤV). «Πολλοί σπεύδουν να συνδυάσουν την επιδίωξή του να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια με τη δύναμη που δίνει σε κάποιον η τηλεόραση, ιδίως αν αυτός έχει "περιπέτειες" με τη Δικαιοσύνη» αναφερει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εκτός από εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, είχε άμεση σχέση με τον χώρο των media, πολύ προτού υποβάλει φάκελο για να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια μέσω της εταιρείας του Alter Ego. Η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο τον οδήγησε στη χρηματοδότηση του ομίλου των «Παραπολιτικών» ώστε να αποκτήσει φωνή απέναντι στους ανταγωνιστές του. Η οικονομική επιφάνεια του κ. Μαρινάκη δεν αμφισβητείται. Η βρετανική έκδοση Lloyd's List «Power 100» τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο 49χρονος εφοπλιστής έχει καταφέρει να βγάλει λεφτά και από τον Ολυμπιακό. Η εμπλοκή του με το ποδόσφαιρο όμως έχει και σκιές. Τον Αύγουστο του 2014 κλήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να εξεταστεί ως ύποπτος για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στον ποδοσφαιρικό χώρο. Μετά την ανακριτική διαδικασία θα ακολουθήσει έκδοση βουλεύματος για το ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη ή θα απαλλαγούν...

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Πλανώνται πλάνην οικτρά, όσοι θεωρούν ότι μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις, τα ευφάνταστα σενάρια και τη λάσπη, μπορούν να φοβίσουν οποιονδήποτε. Το μόνο που μαρτυρούν όλα αυτά είναι τον πανικό τους».

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη ότι «πρωτοκλασάτος υπουργός» της κυβέρνησης προεξόφλησε το κλείσιμο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, κατά τη διαδικασία αδειοδότησης.

Πηγές: www.tovima.grwww.skai.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Γεωργιάδης: Πρωτοκλασάτος υπουργός μου είπε πως ο ΣΚΑΪ θα κλείσει οπωσδήποτε
Οι 11 υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου