2 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρκελ: Θα πιέζω για μεταρρυθμίσεις - Στάινμπρουκ: Η λιτότητα δεν είναι λύση

Η ελληνική κρίση και η οικονομία κυριάρχησαν το βράδυ της Κυριακής στο τηλεοπτικό debate που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ (A. Merkel) και στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ (Peer Steinbrueck), το μοναδικό πριν τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

«Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Θα μπορούσε να υπάρξει και νέο πακέτο (βοήθειας), αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι», «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;» σημειώνοντας ότι καθήκον της ίδιας, ως καγκελαρίου, είναι να συνεχίζει να πιέζει για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή "παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα"», κατέληξε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Στάινμπρουκ κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι συνθλίβει τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες με τη λιτότητα. «Η στρατηγική σας για την κρίση είναι αποτυχημένη» της είπε. Τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας θα έπρεπε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, αλλά η λιτότητα δεν θα έπρεπε να φτάσει σε θανατηφόρα δόση. Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, έτσι ώστε η οικονομία να αποκτήσει ξανά «ορμητικότητα».

H Καγκελάριος σημείωσε ότι «με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη» και επέρριψε εκ νέου την ευθύνη στην κυβέρνηση του Gerhard Schröder, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Επανέλαβε δε η Μέρκελ ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληρεί τα κριτήρια» και επισήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

«Είπα από την αρχή ότι είμαστε σε μία ένωση κοινής ευθύνης» απάντησε ο Στάινμπρουκ.

______________________
Πηγές: http://www.tovima.gr και http://www.capital.gr στις 01.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου