2 Σεπτεμβρίου 2013

Ανάσχεση της ύφεσης από το ρεκόρ του τουρισμού

Ανάσα στην οικονομία έδωσε το εφετινό ρεκόρ του τουρισμού. Οι αναμενόμενες αφίξεις 17,5 και πλέον εκατομμυρίων ξένων τουριστών ως τον Οκτώβριο (που τελειώνει η σεζόν της κρουαζιέρας) οδήγησαν σε ανάκαμψη των "συνδεδεμένων κλάδων" και της απασχόλησης και κυρίως έφεραν φρέσκο χρήμα στην αγορά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και της Στατιστικής Αρχής, η συρρίκνωση της οικονομίας συγκρατείται στο 2,7% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους (τους καλοκαιρινούς μήνες), από 4,6% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο και 5,6% το α' τρίμηνο του έτους.
Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ λόγω της αναμενόμενης παράτασης της τουριστικής σεζόν ως τα τέλη Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας προβλέπει ότι η ύφεση θα συγκρατηθεί κάτω του ορίου του 4% για το 2013, καλύτερα από την επίσημη πρόβλεψη της Αθήνας και της τρόικας για 4,2% καθώς και του ΟΟΣΑ για 4,8%. Ελπίζει δε, ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης. 

Το επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η επιστροφή στην ανάπτυξη (0,6%-1%) το 2014, θα επιτρέψουν τη σταδιακή επάνοδο στις αγορές από το β' εξάμηνο του έτους, ώστε να μη χρειαστεί ένα νέο βαρύ πακέτο δανεισμού. Τα όποια κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν από το υπόλοιπο ποσό που θα προκύψει από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ για τις τράπεζες μόλις ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών.

Για όλα αυτά και για τις επόμενες κινήσεις εν όψει και της άφιξης της τρόικας ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών την Πέμπτη το βράδυ τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

______________
Πηγή: http://www.tovima.gr 01.09.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου